Španjolska: Uhićen marokanski terorist koji je planirao bombardiranje ‘El Clásica’

Arthur Lyons

Španjolska policija uhitila je marokanskog džihadista koji je bespilotnom letjelicom planirao bombardirati nogometnu utakmicu El Clásico u Barceloni.

34-godišnji terorist, “usamljeni vuk”, izvorno je planirao dronom koji nosi eksploziv izvesti napad na utakmici Barcelone i Real Madrida na Camp Nou. Međutim, budući da je utakmica otkazana zbog restrikcija koronavirusa, Marokanac je bio prisiljen otkazati svoje velike planove i zadovoljiti se s tradicionalnijim napadom nožem na nevine prolaznike, izvješćuje El Periodico.

Osumnjičeni, čije ime vlasti nisu objavile, živi u Španjolskoj već dvanaest godina. Prema vlastima, prvi put je došao u kontakt s ISIS-om negdje 2015. godine. Međutim, tek kad je zbog COVID-19 izgubio svoj posao konobara na rivi Barcelone, odlučio se zakleti na odanost terorističkoj organizaciji.

Dana 8. svibnja, španjolska civilna garda uhitila je marokanskog muškarca nakon pojačane komunikacije između njega i ISIS-ovog mentora te nakon što je njegovo kretanje kroz grad postalo sve sumnjivije.




Izvor blizak tom slučaju, navodeći informacije dobivene od civilne garde, rekao je novinarima El Periodica da je: “[osumnjičeni] redovito kršio mjere ograničenog kretanja, naizgled besciljno tumarajući ulicama Barcelone, gotovo uvijek na području El Ravala. Vidjeli smo da se snima mobitelom dok je radio te obilaske.”

“Bio je u izravnom kontaktu sa stranim teroristima, FTF (Foreign Terrorist Fighters). Oni su ga vodili tim putem i stvarima koje je morao i mogao učiniti u sklopu individualnog džihada kako bi se iskupio”, napomenuo je izvor.

Prije uhićenja, marokanski džihadist je navodno rekao svom ISIS-ovom rukovatelju: “Jednog od ovih dana ću umrijeti. Bit ću stroj za mljevenje mesa. Ne bojim se.” Nakon što su to čuli, vlastima nije ostalo previše sumnje u namjere Marokanca.

Vijesti su došle otprilike tjedan dana nakon što je civilna garda u Barceloni uhitila još jednog radikaliziranog marokanskog migranta, kao što je prethodno izvijestio Voice of Europe. Dužnosnici civilne garde rekli su da je marokanski migrant radikaliziran i aktiviran na “vrlo upečatljiv i zabrinjavajući način”.

Tjednima prije toga, civilna garda uhitila je zapadnoafričkog ISIS-ovog pristašu koji je na društvenim medijima prijetio kralju Filipu VI. fizičkim ozljedama.