Zašto više od 400.000 migranata u Njemačkoj ima svoj rođendan 1. siječnja?

Remix News

Za više od 400.000 njemačkih migranata, 1. siječnja označava datum njihova rođenja u Centralnom registru stranih državljana, a većina te skupine dolazi iz Sirije, Turske i Afganistana, prema podacima koji su dobiveni od imigracijski restriktivne stranke Alternativa za Njemačku (AfD).

Prema podacima dobivenim od Saveznog ureda za migracije i izbjeglice (BAMF) nakon zahtjeva zastupnika AfD-a Renéa Springera, četvrtina od 416.420 migranata rođenih 1. siječnja ušla je u Njemačku 2015. godine, njih 116.000 nakon, a ostatak prije tog datuma.

1. siječnja je također obilježen kao rođendan 13 od 47 nedavno prihvaćenih maloljetnika iz grčkih migrantskih kampova kojima je dozvoljen ulazak u Njemačku tijekom krize koronavirusa.

Dakle, zašto je 1. siječnja toliko popularan datum za rođendane migranata?

Jednostavno rečeno, to je datum koji Njemačka navodi na službenim dokumentima za one migrante koji podnose zahtjev za azil s osobnom iskaznicom i koji ne znaju ili odbijaju reći svoj datum rođenja.

Za mnoge od tih migranata, njihov status maloljetnika uvelike je ovisio o tome da njemačkim vlastima kažu kako ne znaju svoj datum rođenja. Mnogi od njih prijavili su se bez dokumenata, što im je omogućilo da tvrde kako su maloljetnici.

Više od polovice svih tražitelja azila (54 posto) nije imalo dokumente, ali većina je imala mobitele. Prema Saveznom ministarstvu unutarnjih poslova, jedan od dva tražitelja azila (49 posto) starija od 18 godina nisu se mogli identificirati 2019. godine.

Stranka AfD izrazila je zabrinutost zbog rasprostranjenosti migranata s nepoznatim datumom rođenja.

“Jedna stvar je sigurna: Za više od 400.000 migranata, ne mogu se pružiti pouzdane informacije o njihovoj stvarnoj dobi. Za Nijemce, rođendan je ključni datum. On određuje dob za vozačku dozvolu, za umirovljenje, vojnu podobnost, dječje beneficije i radnu sposobnost”, napisao je AfD u izjavi.

AfD tvrdi da migrantski maloljetnik košta njemačkog poreznog obveznika više tisuće eura mjesečno, što nije slučaj za mladu odraslu osobu stariju od 18 godina, buduću da odrasle osobe imaju pravo na daleko manje beneficija.

Stranka je također iznijela stav da je deportacija u slučaju migrantskog maloljetnika daleko manje vjerojatna, činjenica koja dodatno potiče migrante da lažu o svojoj stvarnoj dobi. Kao rezultat toga, AfD zahtijeva da vlasti utvrde dob maloljetnika koristeći test.

“Stvarna dob može se odmah utvrditi s medicinskim testom — ne na dan — ali barem na godinu. Svatko tko se odbije podvrgnuti takvom testiraju jasno daje do znanja da ne želi ostati u Njemačkoj i u tom slučaju takva bi se želja trebala odobriti što je prije moguće”, napisala je AfD stranka.

U prošlosti su se pojavile zabrinutosti da migranti lažu o svojoj dobi kako bi dobili mogućnost ulaska u Europu. Na primjer, nevjerojatnih 84 posto “migrantske djece” koje su testirale švedske vlasti bili su zapravo odrasle osobe starije od 18 godina, prema izvješću BBC-a.

Prema istraživanju Instituta forenzične medicine iz Münstera, veliki dio maloljetnih imigranata lagao je o svojoj dobi. Forenzički stručnjaci sveučilišne klinike pregledali su oko 600 tzv. maloljetnika bez pratnje u ime sudova na kojima je ispitivana njihova dob. Institut je utvrdio da je oko 40 posto njih bilo dokazivo da su stariji od 18 godina, prema istraživanju dostupnom na internetu.

Uobičajeno je za neke zemlje Bliskog istoka da ne bilježe datume rođenja. “Za stjecanje osobnih podataka potreban je točan datum rođenja, ali ne bilježe sve zemlje i kulture dane i mjesece rođenja”, objasnio je Savezni ured za migracije i izbjeglice.

No, stručnjakinja za islamska istraživanja Susanne Schröter pretpostavlja da većina imigranata vrlo dobro zna svoj rođendan, ali ga ne navodi iz pragmatičnih razloga. Budući da su maloljetni migranti “umnogome privilegirani u odnosu na odrasle”, prikladno je da migranti sakriju informacije kad su se rodili i “učine se mlađima nego zapravo jesu”.