Uspjeh Srednje Europe u vezi krize koronavirusa problematičan je nekima na Zapadu

Remix News

Zapadni mediji prepuni su hvale za Njemačku i Angelu Merkel zbog načina na koji se nose s koronavirusom i to je istina — zemlja daleko bolje upravlja krizom od Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Italije, Francuske i Španjolske.

A opet, njemačka statistika što se tiče infekcija i stope smrtnosti daleko je gora nego u srednjoeuropskim zemljama.

Unatoč toj stvarnosti, izostaju pohvale za te zemlje.

One mogu računati samo na neobične i snishodljive komentare poput onih viđenih u američkim medijima, koji tvrde da su vlade Srednje Europe bile svjesne svojih loših zdravstvenih sustava, što je jedini razlog zašto su tako brzo uvele restrikcije.

Navodi loši zdravstveni sustavi Srednje Europe sad se navode kao razlog zašto su se te zemlje spasile.

To predstavlja vrlo zloban, pa čak i pokroviteljski pristup koji odbija priznati Srednju Europu kao regiju koja se razvila izvan mnogih stereotipa koji postoje o njoj. To je gledište tipično za mnoge komentatore na Zapadu koji ne mogu probaviti činjenicu da je naš dio Europe učinio nešto bolje od onoga što je učinio “centar civilizacije”.




Istina je da naši zdravstveni sustavi imaju mnoge mane, ali jednako vrijedi i za one na Zapadu. Na primjer, zemlje poput Poljske, Mađarske, Češke i Slovačke svrstavaju se u europski top 10 prema broju bolničkih kreveta po stanovniku, čimbenik koji je igrao važnu ulogu u zdravstvenim ishodima vezanim na COVID-19.

Razlog zašto Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunjska, Hrvatska, baltičke zemlje i ostale zemlje u regiji stoje tako dobro je zbog mnoštva različitih čimbenika.

Oni uključuju učinkovite države i integrirana društva koja su uspjela brzo reagirati na krizu i organizirati učinkoviti zdravstveni i ekonomski odgovor.

Svijet se promijenio, ali neki pripadnici elite na Zapadu još uvijek su zaglavljeni u prethodnoj eri koja ih je učinkovito ostavila u stanju poricanja.