Njemačka: Zeleni žele migrantima olakšati naturalizaciju

Michel Lord

Stranka Zelenih u njemačkom Bundestagu želi migrantima u zemlji olakšati naturalizaciju izmjenom trenutačnih zakona o državljanstvu.

Među politikama koje Zeleni predlažu Bundestagu, njemačkom parlamentu, jest koncept državljanstva “jus soli”, po kojem bi dijete rođeno u Njemačkoj automatski dobilo državljanstvo ako je barem jedan roditelj legalni i uobičajeni stanovnik zemlje, prema izvješću Junge Freiheit.

Ova vrsta državljanstva slična je onoj u Sjedinjenim Državama. Većina zemalja u Europi (uključujući i Njemačku) i u svijetu, državljanstvo zasniva na načelu jus sanguinis, prema kojem se državljanstvo određuje porijeklom i etničkom pripadnošću.

Među ostalim prijedlozima jest smanjenje trajanja boravka osobe u zemlji prije nego podnese zathjev za državljanstvo s osam na pet godina; u slučaju izbjeglica, to bi bilo samo tri godine. Uz to, također žele smanjiti količinu vremena koje članovi obitelji migranata moraju provesti u zemlji prije nego mogu biti naturalizirani.

Zeleni također predlažu odustajanje od trenutačnih ograničenja u pogledu davanja dvostrukog državljanstva podnositeljima zahtjeva, kao i uvjeta da strani državljani koji studiraju u zemlji moraju pružiti dokaz o svojim sredstvima za život prije nego se mogu prijaviti. To bi se još uvijek odnosilo i na ostale migrante, ali samo u ograničenom obimu.

Prijedlog bi također odbacio zahtjev da podnositelj zahtjeva za državljanstvo mora tečno govoriti njemački ako može dokazati da je to zbog bolesti, invaliditeta ili dobi.




I konačno, Zeleni žele dodijeliti državljanstvo takozvanim “klimatskim izbjeglicama”.

Prema toj shemi, bilo koja osoba u Njemačkoj koja ima dozvolu boravka ili naseljavanja imala bi pravo na puno državljanstvo.

Prijedlog također ima namjeru isplatiti reparacije onima kojima je ranije uskraćeno njemačko državljanstvo — ili njihovim potomcima — zbog diskriminacije ili progona na političkim, rasnim ili vjerskim osnovama, kao i onima koji su izgubili državljanstvo iz istih razloga.

Uz to, kad bi prijedlog postao zakon, predviđena je studija s ciljem utvrđivanja zašto Njemačka ima nižu stopu naturalizacije u odnosu na ostale europske zemlje.

Njemačka nije jedina zemlja koja razmatra naturalizaciju kao način suočavanja s promjenjivim migracijskim trendovima. Portugal je nedavno odobrio državljanstvo nekim migrantima kao odgovor na pandemiju Wuhanskog koronavirusa.