COULTER: S druge strane, tu je Rodney King

Ann Coulter

Screenshot: YouTube/CNN

Zašto je ovaj slučaj taj koji je potaknuo masovne prosvjede? Devedeset i devet posto zemlje osudilo je policiju u Minneapolisu na najoštrije moguće načine zbog smrti Georgea Floyda. 99% zahtijeva da 1% “čuje njihove glasove”?

Uhićenje zasigurno izgleda grozno. Sve se odvijalo relativno mirno dok je Floyd koračao prema policijskom kombiju, a potom je došlo do nekakvog komešanja izvan vidnog polja kamere — i odjednom vidite Floyda prikovanog na zemlju, s policajčevim koljenom na njegovom vratu. Kako je došlo do toga?

Jedan od razloga zašto neki od nas čekaju sve činjenice jest taj što sumnjamo da mediji možda nisu previše temeljiti u slučajevima koji im daje priliku da nariču o “sustavnom rasizmu”.

Ispostavilo se, na primjer, da Floyd nije umro od gušenja. Prema izvješću medicinskog istražitelja okruga Hennepin citiranog u kaznenoj prijavi koja optužuje policajca Dereka Chauvina za ubojstvo, umro je od srčanog napada. Autopsija je također u Floydovom tijelu pronašla tragove fentanila, nedavno korištenje metamfetamina, da je bolovao od bolesti koronarnih arterija i hipertenzivnu bolest srca (i da je zaražen koronavirusom – op. a.). Prije dva tjedna, ovo bi bila samo još jedna COVID-19 smrt.

Prema Nexisu, o ovim službenim nalazima obdukcije uopće nije izvješćeno na MSNBC-u i samo kratko — kao izlika — na CNN-u. (Naširoko se izvješćivalo o privatnoj obdukciji obitelji koja zaključuje da je Floydova smrt izazvana davljenjem.)

To bi još uvijek moglo biti ubojstvo, ali “ne mogu disati” slogani nisu baš točni. Ah, već su napravili svoje znakove za prosvjede i morali bismo ponovno urediti podnaslove u vijestima — je li to doista važno?

Također nije bilo previše izvješća o Floydovih pet godina provedenih u zatvoru zbog oružane pljačke. Znam da je lik upravo umro i činilo se kao da je preokrenuo svoj život, ali mediji se ne bi trebali baviti spomen-obilježjima. Oni bi trebali izvješćivati vijesti. Što kažete na intervju s Floydovim žrtvama? Ne bi li to bio segment dostojan vijesti?

Ponovno, prema Nexisu, Floydova osuda za oružanu pljačku bila je nakratko spomenuta samo jedanput na ABC News i jedanput na Fox News.

Drugi razlog zašto neki od nas čekaju sve činjenice može se sažeti s dvije riječi: Rodney King.




Uhićenje je također izgledalo prilično loše. Voditeljica porote na prvom suđenju rekla je, kad je vidjela video Kinga na televiziji, “Osjećala sam se mučno… Mislila sam da udaraju tog sirotog momka presnažno i predugo.”

No, na suđenju godinu dana kasnije, ona je mogla vidjeti 13 sekundi videa koje su mediji prethodno namjerno izostavili: 193 centimetara, 110 kilograma teškog Kinga koji se digao poput feniksa i jurišao na jednog od časnika.

Video koji se na televiziji reproducirao na beskonačnoj petlji pokazivao je samo kraj čitavog susreta, kad su policajci udarali Kinga svojim pendrecima.

Međutim, premlaćivanje je časnicima bio jedini preostali način za svladavanje Kinga, koji ih je upravo vodio u automobilskoj potjeri, koja je ponekad dosezala 185 km/h i uključivala nekoliko policijskih automobila i policijski helikopter.

Kad su ga jednom zaustavili, dvojica Kingovih (crnih) putnika izašla su iz automobila i, prema uputama, legla na zemlju. Oni su te noći otišli svojim kućama bez ogrebotine.

Ali King je iskočio iz vozila i počeo plesati i blebetati te je klečući i smijući se mahao policijskom helikopteru iznad njega. I časnici i Kingovi putnici vjerovali su da je bio pod utjecajem anđeoskog praha.

Stariji časnik, narednik Stacey Koon, naredio je časnicima da se odmaknu i stave svoje pištolje u futrole. Nije želio riskirati fatalni susret.

Četiri časnika pokušala su okružiti i svladati Kinga — odbacio ih je sa svojih leđa poput krpenih lutki. Strelica iz Taser pištolja nije učinila ništa. Još jedna — također ništa. King se smijao časniku, nakon čega je udaren pendrekom, ali je nastavio bjesniti. Policiji je ponestajalo opcija koje bi svima omogućile da ostanu živi.

U tom trenutku su trojica časnika počela udarati Kinga svojim metalnim pendrecima, pod nadzorom narednika Koona. Ako bi se King pomaknuo, udarili bi ga. Naposljetku su mu uspjeli staviti dvostruke lisice — procedura za osumnjičene pod utjecajem PCP-a — i odvezli ga hitnom u bolnicu.

Kad je narednik Koon prvi put čuo da je uhićenje zabilježeno na videu, bio je ushićen. “Ovo je super!”, rekao je. “Imaju to na traci! Sad ćemo imati film uživo s terena za pokazivanje policijskim regrutima. To može biti primjer iz stvarnog života kako pravilno koristiti eskalirajuću silu.”

Ne samo porotnici, već gotovo svi koji su vidjeli prvo suđenje na kraju su podržali oslobađajuću presudu, uključujući Rogera Parloffa, liberalnog pravnog izvjestitelja koji je pokrivao većinu suđenja za American Lawyer i Lou Cannon, koji ga je pokrivao za Washington Post. Poznati (crni) ekonomist Walter Williams bio je šokiran “zanemarivanjem i obmanom” informativnih medija zbog uređivanja snimke.

Sve ovo detaljno je opisano u mojoj knjizi “Mugged”, ali u to vrijeme javnost nije znala ništa o tome, zahvaljujući našim aktivističkim medijima.

Beskonačno reproducirani video Rodneyja Kinga sakrivao je isti dio Floydovog uhićenja koji se danas uskraćuje. Zar se nitko ne pita kako je Floyd završio na zemlji? Gdje su te snimke?

Ne, mnogo je lakše — i besplatno! — “govoriti istinu” 1%.

Ann Coulter je konzervativna društvena i politička komentatorica, spisateljica, sindikalizirana kolumnistica i odvjetnica.