Francuski intelektualac: Takozvani ‘anti-rasistički’ aktivisti žele potaknuti rasni rat u Francusku

Arthur Lyons

Screenshot: YouTube/Europe 1

Jedan od najistaknutijih desničarskih intelektualaca nedavno je podijelio svoja razmišljanja o američkim rasnim nemirima koji odnedavno ispunjavanju novinske naslove širom svijeta.

Eric Zemmour, naširoko čitani politički novinar, esejist i pisac, gostovao je u ponedjeljak na francuskoj televiziji CNews kako bi se osvrnuo na rasne nemire koji već nekoliko dana prožimaju velike gradove diljem Sjedinjenih Država, izvješćuje Valeurs Actuelles.

Tijekom intervjua, Zemmour se najprije dotaknuo osobne Floydove prošlosti.

“On nije bio svetac. Već je odsjedio 5 godina u zatvoru zbog oružanog napada. Čak i prije toga, već je ležao radi uporabe kokaina. To nije lik koji nedužno šeta ulicom”, rekao je.

Prije nego je nastavio govoriti o Floydu, Zemmour je skrenuo pozornost na Dereka Chauvina, policajca koji je optužen za ubojstvo Floyda.

“Niti je to bio policajac. Devetnaestogodišnja karijera, osamnaest žalbi protiv njega i dva ukora”, rekao je Zemmour.

“Prema prvim analizama, Floyd nije umro zbog policajčevog koljena na njegovom vratu. On je umro zbog nekoliko stvari. Prvo, bio je lošeg zdravlja, imao je problema sa srcem. I drugo, sigurno je uzimao drogu, budući da je bio ovisan o kokainu. Uostalom, vidimo na slikama da ne izgleda baš dobro, čak i prije nego ga je policija brutalizirala.”




“U Francuskoj, mislimo da bijeli policajci ubijaju crnce. To je u velikoj mjeri lažno. Američke brojke pokazuju da 97% crnaca ubiju drugi crnci. Bijelci imaju dvostruko veću vjerojatnost da će biti ubijeni od crnaca. 80% bijelaca ubijeno je od crnaca dok crnce uglavnom ubijaju crnci (…) Američki policajci nisu francuski policajci, oni su laki na okidaču. 40% do 50% onih koje ubije policija su bijeli. Crnci predstavljaju 14% američke populacije, a 40% tih je zatvoreno.”

Esejist je također optužio francuski takozvani “anti-rasistički pokret” — pokret koji je sličan američkom Black Lives Matter — da žele “uvesti rasni rat u Francusku” kako bi pokazali da je “rasistička zemlja”.

Nimalo ne iznenađuje činjenica da su Zemmourovi komentari naljutili mnoge na političkoj ljevici koji vjeruju da njegovim “kontroverznim” idejama ne bi trebalo dati prostora na televiziji.