‘Ovo nije genocid’: Tucker Carlson analizira svako policijsko ubijanje nenaoružanih crnih osumnjičenika u 2019. godini

Scott Morefield

Screenshot: YouTube/Fox News

Voditelj Fox News-a Tucker Carlson dekonstruirao je narativu o policiji koja počinjava “genocid” protiv crnih ljudi iznoseći detalje svih deset slučaja u kojima u policajci prošle godine ubili crne nenaoružane osumnjičenike.

Tijekom uvodnog monologa svoje emisije u srijedu navečer, Carlson se osvrnuo na tekuće prosvjede i nerede kao odgovor na smrt Georgea Floyda, čija se smrt u rukama policije “ispostavila kao metafora za zlouporabu moći” te citirao zahtjeve za ukidanjem policije i oslobađanjem kriminalaca kao primjere kako mediji i demokratski političari ovjekovječuju narativu o “crnog genocidu”.

“Genocid”, rekao je Carlson s nevjericom nakon što je naveo citat skupine profesionalnih sportaša. “Ako ste povjerovali da je ovo što smo vidjeli genocid, možda možete razumjeti nerede koji su u tijeku. Ne postoji ništa gore od genocida. Ali događa li se on? Je li bilo što od toga istina?”

Voditelj Fox News-a je tvrdio da osoba “može razumjeti nerede koji su u tijeku” kad bi takva tvrdnja bila istinita.

“Trebali bismo to saznati”, rekao je. “Činjenice su važne. Što nam točno govore brojke? Mi smo pronašli brojke i večeras ćemo ih s vama detaljno analizirati jer je to važno.”

“Od 2015. godine, Washington Post održava sveobuhvatnu bazu smrtonosnih policijskih pucnjava u zemlji”, rekao je Carlson. “Prošle godine, Post je zabilježio 1.004 ubojstva. Od 802 pucnjave u kojima je zabilježena rasa policajca i osumnjičenika, 371 ubijenih bili su bijelci; 236 crnci. Velika većina onih ubijenih zapravo nisu bili ‘nenaoružani’. Velika većina ih je bila naoružana, a afroamerički osumnjičenici imaju znatno veću vjerojatnost posjedovanja smrtonosnog oružja od bijelih osumnjičenika. A opet, ubijeno je više bijelih osumnjičenika.”

Carlson je nabrojao “točno deset slučajeva” koje je Post naveo “u kojima je policija smrtno ranila nenaoružane Afroamerikance. Među njima je bilo devet muškaraca i jedna žena”.

Nakon toga, suosnivač Daily Callera naveo je pojedinosti svakog slučaja:

“Prvi je bio muškarac po imenu Channara Pheap. Njega je ubio policajac iz Knoxvillea Dylan Williams. Prema Williamsu, Pheap ga je napao, davio i potom upotrijebio Taser na njemu, prije nego ga je policajac upucao. Pet očevidaca potvrdilo je policajčevu tvrdnju i policajac nije optužen.”

“Drugi slučaj odnosi se na muškarca po imenu Marcus McVae. On je prema svim opisima bio profesionalni kriminalac iz teksaškog grada San Angela. Bio je ‘optužen za teški napad, napad na javnog službenika i organiziranu kriminalnu aktivnost’. U doba kad je ubijen, tražili su ga zbog optužbi za dilanje droge. Teksaški državni policajac ga je zaustavio. McVae je pobjegao u svom automobilu, a zatim pješice pobjegao u šumu. Tamo se hrvao s policajcem i bio upucan i ubijen. Policajac nije bio optužen u tom slučaju.”

“Marzues Scott napao je zaposlenika u trgovini. Kad je policajka stigla na mjesto događaja i naredila osumnjičeniku da se zaputi prema njezinom automobilu, on ju je umjesto toga napao i srušio na tlo. U tom trenutku ga je upucala i ubila. Cijeli incident je zabilježen na kameri koju je nosila na tijelu. Policajka nije optužena.”

“Ryanu Twymanu pristupila su dvojica pomoćnika šerifa okruga LA kad je sa svojim vozilom vozeći unatrag udario jednog od njih. Policajca su zahvatila vrata automobila. On i njegov partner su otvorili vatru. Policajci nisu optuženi u tom slučaju.”

“Melvina Watkinsa iz East Baton Rougea u Louisiani upucao je policajac nakon što je ovaj navodno velikom brzinom vozio svoj automobil prema njemu. Policajac nije optužen.”

“Isaiah Lewis, u međuvremenu, nije bio samo nenaoružan, bio je potpuno gol. Williams je provalio u kuću i potom napao policajca. Policija je Williamsa ošamutila taserom, ali ih je ovaj nastavio napadati. Policajci su ga ubili. Nisu bili optuženi.”

“Atatianu Jefferson upucao je policajac iz Forth Wortha po imenu Aaron Dean. Susjed je nazvao ne-hitni broj nakon što je vidio otvorena vrata Jeffersonove misleći da nešto nije u redu. Kad je stigla policija, Jefferson ih je kroz prozor vidjela kako prilaze i u tom trenutku imala pištolj u ruci. Prema snimci kamere na tijelu, policajac je upucao Jefferson u nekoliko sekundi. Taj policajac je bio optužen za ubojstvo.”

“Christopher Whitfield je upucan i ubijen u Ethelu, Louisiani. On je opljačkao benzinsku stanicu. Policajac Glen Sims je rekao da je njegov pištolj slučajno opalio dok se hrvao s Whitfieldom. Sims, i sam crnac, nije bio optužen u tom ubojstvu.”

“Kevina Masona je upucala policija nakon višesatnog sukoba. Iako se ispostavilo da Mason nije imao pištolj, Mason je tvrdio da ima pištolj, tvrdio je da je naoružan i zakleo se da će njime ubiti policiju. Oni su mu povjerovali. Mason je bio sudionik u pucnjavi s policijom nekoliko godina ranije.”

“I, konačno, deseti slučaj odnosi se na Gregoryja Griffina, koji je upucan tijekom automobilske potjere. Policajac po imenu Jovanny Crespo tvrdio je da je vidio pištolj usmjeren na njega. Kasnije se utvrdilo da je unutar vozila zapravo pronađeno oružje, ali je policajac Crespo svejedno bio optužen za ubojstvo pod otegotnim okolnostima.”




Nakon popisa, Carlson je ustvrdio da je “policajac napadnut” prije pucnjave u pet slučajeva i jedan od njih je bio nesretan, što “ostavlja ukupno četiri smrti tijekom potjere ili u obračunu.”

“Dakle, od tih četiri, u dva slučajeva je policajac optužen”, rekao je Carlson. “Je li moguće da je više tih policajaca trebalo biti optuženo? Naravno da je moguće. Pravda nije uvijek zadovoljena, to je sigurno. Ali u svakom slučaju, to je vrlo malen broj u zemlji od 325 milijuna ljudi. To nije genocid. To nije ni blizu genocida. Smiješno je uopće to sugerirati.”

Carlson je tvrdio da broj policijskih ubojstava zapravo “pada” u odnosu na brojke viđene tijekom predsjedništva bivšeg predsjednika Baracka Obame.

“Prošla godina je bila najsigurnija za nenaoružane osumnjičenike otkad je Washington Post počeo pratiti policijske pucnjave”, rekao je. “To je bila najsigurnija godina i za bijele i za crne osumnjičenike.”

U međuvremenu, SAD “ostaju opasno mjesto za policajce”, s četrdeset i osam njih koji su “ubijeni 2019. godine”, više od svih “ubijenih nenaoružanih osumnjičenika svih rasa”.

Carlson je završio monolog navodeći “7.407 crnih Amerikanaca” ubijenih u SAD-u 2018. godine. Ako te brojke nastave “sličnu putanju”, to bi značilo da “za svaku nenaoružanu crnu osobu koju ubije policija, više od 700 njih ubije netko drugi — obično netko koga poznaju”.

“Ponovno, to su činjenice”, zaključio je. “One nisu sporne. Da li se Afroamerikanci ‘love’, kao što je to nedavno Joy Reid nesmotreno tvrdila na MSNBC-u? Ili se događa nešto drugo? Da li našu naciju uništava totalna i potpuna laž, dokaziva laž. Laž koju koriste cinični medijski manipulatori i beskrupulozni političari koji razumiju da je rasna svađa, rasna mržnja, njihov put prema moći, čak i ako to uništi zemlju? Sad imate činjenice i možete sami odlučiti što se zapravo događa.”