Tucker Carlson odgovorio ‘rulji’: Optužbe za rasizam su ‘način kotroliranja neposlušnosti’

Scott Morefield

Screenshot: YouTube/Fox News

Fox News-ov Tucker Carlson odgovorio je u utorak “rulji” koja je pozivala na ukidanje njegove emisije nakon primjedbi koje je iznio u ponedjeljak navečer tijekom svoje emisije “Tucker Carlson Tonight”.

Navodeći kao primjere nasilje u gradovima i pobačaj, Carlson je u ponedjeljak kritizirao tekuće prosvjede i Black Lives Matter pokret i izjavio kako nemaju previše veze sa spašavanjem crnih života, već sa zadobivanjem “moći” i utišavanjem bilo kakvog neslaganja.

Zbog toga i zbog sugeriranja da je jedini način da se “rulja” porazi “reći točno ono što vjerujete da je istina”, suosnivač Daily Callera je u utorak tijekom svog uvodnog monologa rekao da je “rulja došla po nas” i da je “provela posljednja 24 sata pokušavajući zauvijek izbaciti ovu emisiju iz etera.”

“Oni neće u tome uspjeti, na sreću”, rekao je Carlson. “Mi radimo za jednu od posljednjih hrabrih kompanija u Americi i oni nisu zastrašeni. Mi smo zahvalni na tome. Ali čitava stvar nas je nagnala na razmišljanje da moramo biti specifičniji u onome tko je ova rulja i što ona zapravo radi.”

“Tko su ljudi koji pokušavaju preuzeti vašu zemlju, ukinuti vaša prava, eliminirati naše stoljetne tradicije tolerancije — da tolerancije — i našu slobodu izražavanja?”, pitao je. “A istina jest da često ne znamo njihova imena. Oni su uglavnom bezlični politički agitatori koji uglavnom borave na internetu. To su trolovi koji se hrane s okrutnošću. I odjednom imaju neizmjernu moć nad svima nama. Slabašni vođe refleksno se klanjaju njihovim zahtjevima, bez obzira koji oni bili.”




Kao jedan od primjera kako indoktrinacija “počinje u mladim danima”, Carlson je pustio CNN-ov isječak u kojem se Elmo, lik iz dječje emisije Sesame Street, koristi kako bi oslikao Ameriku kao “vrlo loše mjesto”. Zatim je opisao slučaj Aleksandra Kataija, srpskog nogometaša koji je otpušten jer je njegova supruga kritizirala pljačkaše u Minneapolisu.

“U ovom trenutku mi postajemo Sjeverna Koreja”, rekao je Carlson. “Mi sad vjerujemo u krvnu krivnju. Mi kažnjavamo ljude zbog grijehova njihovih rođaka. Mi ne dozvoljavamo pojedincima privatna razmišljanja. Mi nanosimo štetu svakome tko se ne slaže s ortodoksijom. Mi zahtijevamo da se nevini izjasne krivima za stvari koje nisu učinili i potom javno čitamo njihova priznanja kao dokaz da su reeducirani. A nakon toga se hvalimo kako smo sve to učinili.”

“Nešto strašno je zadesilo Ameriku”, nastavio je. “I lako je vidjeti što se dogodilo: užasne ideje odjednom slobodno vladaju. Zašto? Jer se nitko ne suprotstavlja. One se suočavaju s lijenom slabošću.”

Nakon još nekoliko primjera, Carlson se založio za ideju jednakog tretmana bez obzira na rasu: “Ako prestanemo tretirati ljude jednako pod zakonom — sve je izgubljeno. U tom trenutku jednostavno postajemo skup bijesnih plemena. Nasilje je neizbježno. To je mjesto prema kojem se krećemo i to velikom brzinom.”

Navodeći primjer osnivačice Blexita Candace Owens, koja je zbog svojih stavova deplatformirana s web stranice GoFundMe, Carlson je tvrdio da njezina vlastita rasa “nije važna”.

“Rasizam više nema nikakve veze s rasom”, rekao je. “To je način kontroliranja neposlušnosti.”