Masovne migracije dovode do tragičnih socijalnih, rasnih i vjerskih sukoba, kaže poljski ministar unutarnjih poslova

Remix News

Poljski minstar unutarnjih poslova Mariusz Kamiński uvjeravao je poljske građane da će se vlada Prava i pravde (PiS) suprotstaviti premještanju ilegalnih migranata u Poljsku i da je to stajalište jasno te da o njemu “nema pregovora”.

“Poljska vlada neće prihvatiti obvezna preseljenja ilegalnih migranata”, rekao je, prema TVP Info.

Kamiński je istaknuo da vlada poduzima ove radnje ne zbog “ksenofobije”, već zbog “zdravog razuma”.

“Poljska vlada neće dozvoliti nametanje bilo kakvih socijalnih ili kulturnih eksperimenata”, objavio je ministar.

Osvrnuo se na tešku situaciju u Zapadnoj Europi u kojoj je uspostavljeno nekoliko klastera kulturno neasimiliranih osoba, što je rezultiralo u povećanoj prijetnji terorizmom, sve većim kriminalom u Zapadnim zemljama i netolerantnim pogledima na Zapadne demokratske norme.

“To dovodi do tragičnih posljedica; socijalnih, rasnih i vjerskih sukoba”, rekao je Kamiński u vezi masovne migracije putem prisilnih migracijskih kvota.

Poljska nije doživjela niti jedan teroristički napad u moderno doba, ali je nedavno u zemlji zaustavila brojne ISIS-ove operacije migranata koji su pokušali ući u zemlju.

Kamiński je također izjavio da su on i njegovi kolege iz Višegradske skupine, koja uključuje Mađarsku, Češku i Slovačku, kao i Slovenija, Latvija i Estonija, poslali pismo Europskoj komisiji u kojem se protive premještanju ilegalnih migranata unutar njihovih zemalja.

Izjava se odnosila na Novi EU pakt o migracijama i azilu koji će se objaviti u drugom tromjesečju 2020. godine.

Kamiński je objasnio da su u ožujku 2020. godine neke južne članice EU-a uputile prijedlog Europskoj komisiji u vezi brzog i obveznog preseljenja ilegalnih migranata na tlo Europske unije. U travnju, Italija, Španjolska, Njemačka i Francuska podržale su taj prijedlog.

“U našem dokumentu, mi izražavam čvrsto protivljenje povratku ideje o obveznom preseljenju ilegalnih migranata na teritorij Europske unije. Mi se protivimo tome i odlučno tvrdimo da takve alate i rješenja nećemo prihvatiti”, naglasio je.




Ostali političari PiS-a istaknuli su sukobe koje donose multikulturalna društva kao ključni razlog zašto zemlja i dalje odbija planove za preseljenje migranata, uključujući zastupnika Dominika Tarczynskog. On je izjavio da Poljska ne želi doživjeti terorističke napade ili porast zločina koji pogađaju druge zapadnoeuropske zemlje koje su preuzele milijune migranata,

“Ako želite biti izbjeglica, morate pobjeći u prvu sigurnu zemlju, susjednu zemlju. Tamo se morate prijaviti, morate dokazati tko ste, a sad imamo ljude u Europu”, rekao je Tarczynski tijekom prošlogodišnjeg intervjua s Al Jazeerom. “Poljska nije susjed Sirije. Posjedujemo dokumente ili putovnice s istom slikom i drugačijim imenima. To su samo činjenice od našeg ministra unutarnjih poslova. Dakle, sve se radi o sigurnosti.”

Također je pitao zašto europske zemlje moraju prihvatiti migrante s Bliskog istoka kad najbogatije zemlje u regiji odbijaju pomoći.

“Čitava migrantska kriza, to je globalna stvar. Europa nije odgovorna za ono što se događa u Siriji. Poljska nije odgovorna za ono što se događa u Iraku, Siriji i u ostalim mjestima. Mi nikad nismo imali kolonije. Dakle, ako je ovaj problem globalni problem, gdje je Saudijska Arabija, gdje je Katar, gdje su ostale arapske zemlje, bogate arapske zemlje koji bi trebale pomoći?”

Ostali čelnici Višegradske skupine ovaj su tjedan javno iznijeli izjave protiv migrantskih kvota, uključujući češkog premijera Andreja Babiša, koji je rekao: “Češka će i dalje odlučivati o svojoj politici azila. Prije sam odbio sustav obveznih kvota i nastavit ću to činiti, bez obzira kako će Europska komisija to nazvati. Smatram da je ovo pitanje zatvoreno. S druge strane, Europa mora pronaći učinkovito rješenje protiv ilegalne imigracije i razbiti bande krijumčara ljudi.”

Dok je istraživanje Pewa utvrdilo da bi se muslimanska populacija u Europi u sljedećih 30 godina mogla utrostručiti na 76 milijuna, od Poljske, Mađarske, Češke i Slovačke se uglavnom očekuje da će izbjeći ovaj trend.