Stranci pokrenuli peticije za uklanjanje ‘rasističkih’ skandinavskih statua

Christoffer

Ikonoklazam u SAD-u i Velikoj Britaniji sad se proširio i na Skandinaviju, gdje peticije u Švedskoj i Norveškoj pozivaju na uklanjanje kipova “rasističkih” povijesnih osoba.

Lovette Jallow je gambijska državljanka i BLM aktivistica koja živi u Švedskoj. Nedavno je rekla da: “Znam da se kip Carla Von Linnéa trese”, ali je dodala kako nikoga nije ohrabrivala da našteti kipu, izvješćuje Nyheter Idag.

Carl Von Linné je bio čuveni švedski botaničar, zoolog i liječnik koji je formalizirao binarnu nomenklaturu, moderni sustav imenovanja organizama.

Jallow, strankinja, ne odobrava švedsku komemoraciju Von Linnéa budući da je bio prvi znanstvenik koji je podijelio čovječanstvo na rase. Njegovi kipovi postoje u raznim gradovima diljem Švedske. Nedavno su krajnje lijevi aktivisti pokrenuli peticiju za uklanjanje jedne od Linnéovih statua. Trenutačno peticija ima 1.566 potpisnika.




U međuvremenu, u Norveškoj, Marokanka po imenu Yasmin Zannachi pokrenula je peticiju za uklanjanje dviju statua u Oslu — one Winstona Churchilla i Ludviga Holberga, izvješćuje Document Norway.

Zannachi kaže: “Uklonite statue trgovaca robljem! Između ostalog, na trgu Solli i u Nacionalnom kazalištu u Oslu, nalaze se kipovi Winstona Churchilla i Ludviga Holberga, koji su mnogo uložili u trgovinu robljem. NEVJEROJATNO je da bijeli ljudi misle da je bilo u redu ugnjetavati crne ljude… Mi očekujemo uklanjanje svih kipova!”

Peticiju Zananchi, koja sad ima više od 4.000 potpisnika, podržava mlada organizacija norveških Zelenih.

Teodor Bruu, glasnogovornik norveške Zelene mladeži, kaže: “Smatramo da je potpuno očito da ne bismo trebali imati statue rasista i trgovaca robljem u našim gradovima.”