Njemačka: ‘Mladež’ radi nerede, bori se protiv policije

Michel Lord

Screenshot: ZDF Heute

Deseci skupina “mladeži” stvaralo je ovog vikenda nerede u gradu Stuttgartu, uzrokujući ozbiljnu materijalnu štetu, pljačke i ozlijede policajaca.

Prema izvješću ZDF Heute, usred kaosa uhićeno je 20 osoba, a ozlijeđeno je više desetaka policajaca. Nanesena je velika materijalna šteta, a izgrednici su izvlačili kamene kocke s ulica i bacali ih na policajce. Također su oštećena mnoga policijska vozila, a prijavljene su i masovne pljačke.

Iako je situacija bila dovoljno teška da je izazvala povlačenje hitnih službi iz ostalih područja Baden-Württemberga, ona se, kako se navodi, smirila do nedjelje ujutro. Nadležna tijela još uvijek procjenjuju štetu.

Policija je priopćila da su u neredima sudjelovale stotine ljudi, iako podijeljeni u više manjih skupina.

Neredi su očigledno počeli nakon što je policija zaustavila nekoga zbog sumnje u kazneno djelo povezano s drogom. Nakon toga su se iz solidarnosti s osumnjičenim počele okupljati bande mladića i počele napadati područje Schlossplatza.

Gradovi diljem zapadne Europe potreseni su nasiljem posljednjih tjedana nakon smrti Georgea Floyda, crnog muškarca koji je prošli mjesec umro u policijskom pritvoru u Sjedinjenim Državama, što je također pokrenulo rasprostranjene nerede u toj državi.

Stuttgart je također svjedočio nasilju prošli mjesec nakon što je Antifa napala prosvjednike protiv zatvaranja zbog Wuhanskog koronavirusa (COVID-19). Neki od napadnutih morali su biti hospitalizirani, kao što je prethodno izvijestio Voice of Europe.