Osnivačica ‘Black Lives Matter’: ‘Cilj’ je uklanjanje Trumpa; Otkriva ‘marksističku’ ideologiju

Amanda Prestigiacomo

Screenshot: Bioneers/YouTube

Tijekom vikenda, osnivačica Black Lives Matter (BLM) Patrisse Cullors potvrdila je da je jedan od “ciljeva” radikalne skupine uklanjanje predsjednika Donalda Trumpa iz Bijele kuće, naglašavajući da glasanje u studenom nije dovoljno dobro i da bi trebao smjesta dati “ostavku”.

Štoviše, u nedavno objavljenom videu iz 2015. godine, Cullors jasno ističe ideološke temelje organizacije, izričito navodeći da su ona i ostali u pokretu “obučeni marksisti”.

“Pa — Trump ne samo da ne bi trebao biti na dužnosti u studenom, već bi trebao odmah podnijeti ostavku”, rekla je CNN-ovom voditelju Jakeu Tapperu u ponedjeljak. “Trump se mora ukloniti s dužnosti. On nije prikladan za dužnost. I stoga ćemo se zalagati za izbacivanje Trumpa.”

“Dok ćemo istodobno nastaviti pritiskati potpredsjednika Joea Bidena oko njegovih politika i odnosa prema policiji i kriminalizaciji, to će biti važno”, rekla je osnivačica BLM-a. “Ali naš cilj je izbaciti Trumpa.”

U nedavno iskrslom videu iz 2015. godine, Cullors je postavljeno pitanje o navodnom “nedostatku ideološkog usmjerenja u Black Lives Matter”.

“Mi zapravo imamo ideološki okvir”, odgovorila je Cullors, “na primjer, ja i Alicia smo obučeni organizatori.”

“Mi smo obučeni marksisti”, dodala je. “Mi smo super obučeni u ideološkim teorijama.”




Na službenoj stranici BLM-a, u djelu pod nazivom “U što vjerujemo“, organizacija poziva na “nacionalno ukidanje financiranja policije” i “remećenju” nuklearne obitelji.

“Mi pozivamo na okončanje sustavnog rasizma koji dopušta ovoj kulturi korupcije da nesmetano traje i oduzima naše živote”, piše na stranici. “Mi pozivamo na nacionalno ukidanje sredstava policiji. Mi zahtijevamo ulaganja u naše zajednice i resurse kako bi osigurali da Crni ljudi ne samo prežive, već i napreduju. Ako ste s nama, dodajte odmah svoje ime na peticiju i pomozite nam proširiti riječ.”

“Mi remetimo uvjet zapadno-propisane strukture nuklearne obitelji podržavajući jedni druge kao proširene obitelji i ‘sela’ koja kolektivno brinu jedna za druge, osobito našu djecu, do razine u kojoj se majke, roditelji i djeca osjećaju ugodno”, nastavlja odjeljak.

“Mi njegujemo queer-afirmirajući mrežu. Kad se okupimo, to radimo s namjerom oslobađanja sebe od čvrstog stiska heteronormativnog razmišljanja ili, radije ,vjerovanja da su svi na svijetu heteroseksualni (osim ako on/ona ne otkriju drugačije).

Godine 2017., Cullors je rekla MSNBC-ovoj Katy Tur da takozvani “govor mržnje” nije pod zaštitom američkog Ustava. “Govor mržnje, koji vidimo kako dolazi od skupina bijelih nacionalista, nije pod zaštitom prava Prvog amandmana”, rekla je.