WALSH: Dogodio se niz nasilnih napada protiv bijelih ljudi. Niti jedan nije procesuiran kao zločin iz mržnje. Zašto?

Screenshot: YouTube/New York Times

Prije nekoliko dana crni je muškarac usred trgovine brutalno napao bijelog zaposlenika robne kuće Macy’s. Video prikazuje napadača, Damire Palmera, kako udara muškarca u glavu dok ovaj puzi po zemlji moleći Palmera da prestane. Brat napadača, koji je snimio zločin i ponosno ga objavio na društvenim medijima, tvrdi da je žrtva koristila N-riječ. Čak i da je to istina, to ne bi ni približno opravdalo ovo kazneno djelo napada. Ali to nije istina. Macy’s je pokrenuo istragu i potvrdio da je napad bio “neisprovociran”. Također, tvrdnja N-riječi je na prvi pogled apsurdna. Zaposlenik Macyja se neće nasumično obratiti svojim crnim mušterijama rasističkim uvredama. Da je kojim slučajem imao tu naviku, već bi odavno bio otpušten.

Ono što se zapravo dogodilo, kako se čini, jest da su braća Palmer odabrala žrtvu na temelju njegove rase, nemilosrdno ga pretukli i potom oklevetali. Naštetili su mu fizički i potom mu pokušali uništiti život. Ako oznaka “zločin iz mržnje” ima bilo kakvo značenje, ovo bi joj trebalo u potpunosti odgovarati. Ipak, do ovog trenutka, nije podignuta bilo kakva optužnica za zločin iz mržnje, niti je bilo javne rasprave o njezinom podizanju.

Trebalo bi istaknuti da je muškarac koji je napao Macy’s zaposlenika prošle godine bio optužen za zločin iz mržnje zbog korištenja anti-gay uvreda tijekom napada. Tužitelj u tom slučaju je rekao da je napadač “izložio [žrtvu] napadačkom fizičkom kontaktu” i da je to bilo učinjeno “zbog njegove percepcije o seksualnoj orijentaciji žrtve”.

Pa, nije li ovaj najnoviji Macy’s napad “napadački fizički kontakt” zbog napadačeve percepcije o rasi žrtve?

Ovo, nažalost, nije izolirani incident. Nedavno je došlo do niza užasnih fizičkih napada protiv bijelih ljudi. Prošli tjedan, skupina afroameričkih muškaraca napala je bijelog muškarca na parkiralištu benzinske pumpe u Teksasu, udarajući ga i gazeći po njegovoj glavi nakon što su ga srušili na zemlju. U New Yorku, crni muškarac gurnuo je 92-godišnju ženu na tlo. Starica je pri padu udarila glavom o vatrogasni hidrant. Nisu podnesene bilo kakve optužbe za zločin iz mržnje.

U drugom napadu na starije osobe, Jaden T. Hayden iz Michigana više je puta udario 75-godišnjeg pacijenta staračkog doma u glavu dok je ovaj nemoćno ležao na svom krevetu. Hayden ima YouTube videozapise u kojima tvrdi da bi “crna rasa trebala vladati Zemljom”. Nisu podnesene nikakve optužbe za zločin iz mržnje, ali pokušajte zamisliti isti ishod kad bi bijelac sa sličnim stajalištima o bijeloj rasi snimao sebe kako brutalizira starijeg crnog čovjeka.




Postoji još primjera. Tijekom nereda u Rochesteru prije nekoliko tjedana, bijelu ženu napala je skupina crnih muškaraca. Više su je puta udarili u lice i pretukli drvenom daskom. U Ocean Cityju, odnedavno mjestu u kojem obiluje nasilje, bijeli mladić je nokautiran dok je sjedio na klupi u parku. Ponovno, nema optužbi za zločin iz mržnje.

A optužbe za zločin iz mržnje nisu jedina stvar koja nedostaje. Ovi napadi su privukli malo pažnje ili osuda javnosti.

Osobno nisam zagovornik označavanja zločina iz mržnje. Ne mislim da tužitelji mogu pogledati u srce kriminalca i ispravno procijeniti je li zločin bio motiviran mržnjom ili ne. A čak i kad bi to mogli, nisam siguran zašto bi se zločin niz mržnje trebao smatrati težim od zločina iz pohlepe, ljubomore, bijesa ili dosade i ravnodušnosti. Je li doista gore ubiti čovjeka zbog njegove rase nego zbog njegova novčanika? Niste li ga u oba slučaja tretirali manje vrijednim od ljudskog bića? Zar ga njegova obitelj ne oplakuje isto?

Ali ako se krećemo ovim putem i ako smo se upustili u posao dijeljenja posebnih kazni za zločin koji se temelji na mržnji, onda jednaka pravda pod zakonom znači procesuiranje zločina protiv bijelih ljudi jednakom snagom kao zločina protiv ne-bijelaca.

Matt Walsh je pisac, govornik, autor i jedan od najutjecajnijih mladih pripadnika religijske desnice.