Raste napetost između kršćana i Turske u očekivanju odluke o Aja Sofiji

Marlo Safi

Screenshot: YouTube/Smarthistory

Odluka hoće li povijesna Aja Sofija ostati muzej ili će biti pretvorena u džamiju stvara razdor između kršćana i islamista, izvijestili su brojni izvori.

Odluka o tome hoće li muzej, koji je gotovo 900 godina služio kao dom Istočne pravoslavne crkve, biti pretvoren u džamiju očekuje se unutar 15 dana nakon što je turski sud u četvrtak saslušao peticiju o tom pitanju, izvijestio je BBC.

Do tada, Grčka je rekla da Turska riskira otvaranje “ogromnog emocionalnog raskola” s kršćanskim zemljama ukoliko nastavi zagovarati pretvaranje muzeja, promjenu koju pozdravljaju turski islamisti i koju podržava turski predsjednik Tayyip Erdogan dok se sekularna oporba protivi tom potezu.

Lina Mendoni, grčka ministrica kulture, optužila je Tursku da tom akcijom oživljava “fanatične nacionalističke i religijske osjećaje”.

Aja Sofija je trenutačno na UNESCO-vom popisu Svjetske baštine.

“Aja Sofija je spomenik svjetske baštine … Mnoge su zemlje, kulminirajući intervencijom američkog State Departmenta, upravo to istaknule, pozivajući Tursku da ne poduzima korake koji bi stvorili ogroman emocionalni jaz između kršćana svijeta i Turske”, rekao je glasnogovornik grčke vlade Stelios Petsas na briefingu za novinare prema agenciji Reuters.




Američki držani tajnik Mike Pompeo također je pozvao Tursku da zadrži Aja Sofiju kao muzej kako bi zgrada bila dostupna svima, izvjestio je Reuters.

Poglavar Istočne pravoslavne crkve također je kritizirao prijedlog i rekao da će kršćani biti razočarani ako Aja Sofija postane džamija i da bi taj potez mogao “slomiti” Istok i Zapad, izvijestio je Reuters.

Locirana u Istanbulu, Aja Sofija sagrađena je 532. godine u Carigradu, glavnom gradu Bizantskog Carstva. Bila je sjedište pravoslavnog patrijarha glavnog grada, a nakratko i katolička katedrala u 13. stoljeću nakon Četvrtog križarskog rata.

Tek je 1453. godine Osmansko Carstvo zauzelo Carigrad i preimenovalo grad u Istanbul te uskoro uklonilo sve pravoslavne simbole unutar crkve. Nakon poraza Osmanskog Carstva u Prvom svjetskom ratu, Mustafa Kemal Ataturk osnovao je sekularnu Tursku i naredio da se Aja Sofija pretvori u muzej, navodi BBC.