‘Kako je islam ublažavao ropstvo’: BBC kritiziran zbog članka u kojem objašnjava ‘lijep’ način tretiranja ljudi kao imovine

RT

U trenutačnoj klimi povišenih rasnih tenzija, obilježenoj prosvjedima i rušenjem kipova iz kolonijalnog doba diljem svijeta, pokazalo se da nisu sva ropstva stvorena jednakima — barem prema BBC-u.

Dok celebrityji, političari i velik dio javnosti analizira svoju povijest na društvenim medijima za bilo kakve dokaze potencijalno uvredljivih komentara, šala, memeova ili nečeg sličnog, čini se kako je BBC najnovija institucija koju su počeli proganjati stavovi izneseni u povijesti.

U arhiviranom članku iz 2009. godine koji govori o ropstvu i islamu, kritičari su istaknuli kako je BBC uključio takve sumorne podnaslove poput “Kako je islam ublažavao ropstvo“, uključujući “islam je tretirao robove kao ljudska bića i kao imovinu” i kako je, milostivo, “islam zabranio muslimanima porobljavanje drugih muslimana“.

Jedan korisnik Twittera je istaknuo: “Mnogo više Afrikanaca je prodano u ropstvo u islamskom svijetu nego je prodano preko Atlantika. Danas postoje milijuni potomaka robova u Americi, ali gotovo niti jedan afrički potomak u islamskom svijetu. Što se dogodilo? Jedna riječ. Eunusi.”




Mnogi su se naročito uznemirili, s obzirom na neprilike koje su Jezidi pretrpjeli od ruku džihadista Islamske države (ISIS) u takozvanom kalifatu u Iraku i Siriji.

Članak je ponovno iskrsnuo nakon izvješća da se Al-Qaeda počela rebrendirati kao “prvak potlačenih” kako bi kapitalizirala na valu podrške anti-rasističkim, anti-establišmentskim i anti-kolonijalističkim pokretima diljem zapadnog svijeta u jeku ubojstva Georgea Floyda od ruku policije u Minneapolisu.