GREENFIELD: Demokrati su jednom uništili New York. To ponovno rade.

Daniel Greenfield

Tijekom 1980-ih godina, mjesto na kojem je stajao George Washington sa svojim ljudima dok se glasno čitala Deklaracija o neovisnosti, postala je prljava rupčaga prepuna narkomana, luđaka i pljačkaša.

Park gradske vijećnice, smješten između zgrade Woolworth, svojedobno najviše zgrade na svijetu i skromne vladine zgrade u onome što je bio najveći grad na svijetu, postao je tragični simbol njegovog pada. Pod demokratima, park je bio prljav i nesiguran tijekom dana, a još gori noću. Turisti nisu mogli vjerovati da su narkomani i pljačkaši tumarali neposredno ispred prostorija gradske vlasti.

“Kad sam bio odvjetnik Sjedinjenih Država od 1983. do 1989. godine, gotovo svaki dan bih pogledao kroz prozor i vidio Park gradske vijećnice. I vidio bih park koji je izgledao užasno. I činilo mi se da ljudi govore nešto o sebi kad dopuštaju da najvažnije područje njihovog grada izgleda loše i da propada”, rekao je gradonačelnik Giuliani tijekom ponovnog posvećivanja parka.

Renovacijom je postavljena replika ograde iz 1820-ih godina, viktorijanska fontana, a obnovljen je i kip Nathana Halea, patriota koji je obješen na drugom mjestu na Mahnattanu, iako su Britanci pogubili mnoge druge patriote nekoliko stotina metara dalje. Renovacija je preuredila Park gradske vijećnice od simbola očaja u onaj nade i simbolizirala je preporod New York Cityja.

Sad se posvuda nalazi smeće i prljavština, zajedno s posterima Georgea Floyda i BLM grafitima.

“Tada sam obećao da ću obnoviti Park gradske vijećnice do ljepote kakvu je imao u 18. stoljeću, kako bih mogao simbolizirati regeneraciju, preporod i ponovno otkrivanje grada New Yorka”, rekao je Giuliani u svom govoru, nazvavši ga “konačnim darom 20. stoljeća Newyorčanima 21. stoljeća”.

Dar su odbili radikali i rasisti koji su preuzeli New York i mrze ljepotu.

Pločnici su zamrljani, sve je prekriveno grafitima, a sveto tlo na kojem leži trava uneređeno je šatorima, vrećama za spavanje i natopljeno s još gorim stvarima Occupy City Hall.

Zidovi prekrasne općinske zgrade Surrogate’s Courthouse, Beaux Arts poslastice koju je inspirirala pariška opera, prekriveni su mrskim sloganima Black Lives Matter, uključujući “Ubijte svinje”, a ako svratite u pravo vrijeme, moći ćete vidjeti obješenu lutku u policijskoj uniformi s maskom svinje.

Okupatori su preimenovali povijesni park u Park abolicije, zahtijevajući ukidanje newyorške policije, dok iza njih stoje duhovi dva pala tornja u kojima je toliko newyorških plavaca izgubilo svoje živote.

Umjesto toga, velebne zgrade išarane su imenima kriminalaca koji su umrli u sukobima s policijom.

Uskrsnuće Parka gradske vijećnice bilo je simbol nade, dok je njegova transformacija u Park abolicije njegovih novih stanara simbol tame i očaja. Dok su demokrati i njihovi saveznici pozdravljali oskvrnuće parka, posljedice vraćanja sata u New York Cityju brzo su počele djelovati.

Jedan od okupatora napao je ekipu snimatelja, a novinar je letvom udaren u lice.

To je bio jedan od brojnih nasilnih sučeljavanja između okupatora i medija. Park gradske vijećnice je postao toliko opasan da ga izbjegavaju vladini zaposlenici i lokalni stanovnici koji su platili visoku cijenu kako bi živjeli u nekima od novih luksuznih nebodera na tom području. A okupatori, od kojih su mnogi skitnice i narkomani, krenuli su u žestoke međusobne bitke, na očigled policije.

Okupatori tvrde da su problemi rezultat “zaboravljanja naučenog i ponovnog učenja” stvari poput vlasništva i sigurnosti. Ono što oni zapravo ponovno uče je ista ona stvar koju su njihovi prethodnici iz obližnjeg Occupy Wall Street naučili o onome što se događa kad postavite ilegalan kamp.

Oslobodite se policije i narkomani, nasilnici i luđaci se vraćaju.

Na području Parka gradske vijećnice ukinuta su sredstva policiji i sve pritužbe prosljeđuju se uredu gradonačelnika Billa De Blasia. Lokalni stanovnici tvrde da je De Blasio rekao policiji da se ne miješa.




Park gradske vijećnice ima dugu povijest nasilnih prosvjeda demokratskih lupeža.

Tijekom Građanskog rata, demokratska rulja obrušila se na zgradu New York Tribunea, koja se nalazila na mjestu tornja Sveučilišta Pace na drugoj strani Parka gradske vijećnice. Horace Greeley, čiji kip je jedan od onih koji još uvijek stoji u parku, vodio je tadašnje istaknute republikanske novine.

Demokratski lupeži napali su policijske postaje i namjerili su se na republikance u Tribuneu.

Henry Jarvis Raymond, predsjednik Republikanskog nacionalnog odbora i suosnivač New York Timesa, postavio je Gatling strojnice kako bi se suočio s demokratskom ruljom.

Neredi i pljačke rastrgali su grad jer su demokratski čelnici New Yorka, poput svojih današnjih nasljednika, dijelili zajednički cilj s ruljom i nadali se da će neredi pridonijeti porazu Lincolna. Dok su demokrati bili spremni pustiti da grad gori, predsjednik Lincoln poduzeo je akciju.

Vojska je postavila topništvo u Park gradske vijećnice, vlasnici tvrtki naoružali su svoje radnike kako bi zaštitili svoje trgovine, a mornarica je za lansiranje pripremila 20-kilogramske granate. Vojnici su koristili bajunete i haubice i razbili demokratsku rulju koja je bjesnila i pljačkala diljem New York Cityja.

Guverner Seymour, sljedeći predsjednik Demokratskog nacionalnog odbora i budući predsjednički kandidat stranke koji je izgrednike nazvao “moji prijatelji”, doživio je težak poraz iduće godine.

Tako su republikanci svojedobno rješavali nerede demokrata.

“Stajao sam na stubama gradske vijećnice i gledao u ovaj park, kao što sam to već mnogo puta učinio i vidio da to nije vrsta parka koju bi New York City trebao imati”, rekao je Giuliani na ponovnom posvećenju. “Tog dana vodio sam sve u recitaciji atenske prisege vjernosti gradu Ateni.” A posljednje riječi te prisege su: “Obećajem da su predati ovaj grad, ne samo ne manji, već daleko veći i ljepši, nego što je on predan nama.”

Bill de Blasio, prisni prijatelj bivšeg gradonačelnika Dinkinsa, čija je podrška izgrednicima i kriminalcima bacila grad na koljena, došao je u ured s vrlo različitom porukom koja je proglasila da je New York City rasistički.

Era preporoda New York Cityja, javne sigurnosti, čistih ulica i lijepih parkova, bila je završena.

Giuliani je ostavio Park gradske vijećnice kao naslijeđe onoga za što se zalagao. De Blasio ostavlja Park gradske vijećnice, s njegovim iglama i ljudskim izmetom, njegovim mrskim Black Lives Matter grafitima i nasilnim borbama, kao svoje naslijeđe.

Ali to nije samo naslijeđe Billa de Blasia. To je ono naslijeđe koje su demokrati oduvijek ostavljali. Bilo da je to bilo 1863. ili 1963. godine, urbano naslijeđe demokrata su kriminal, neredi i uništenje. A ako sumnjate da je New York City ponovno postao demokratska rupšaga, pogledajte sliku Parka gradske vijećnice nekad i sad.

To demokrati nisu učinili samo na mjestu na kojem je svojedobno stajao George Washington.

To su učinili u svim velikim gradovima ove nacije. I to je ono što namjeravaju učiniti Americi.

Još jednom, kao i 1863. godine, republikanci su jedina stvar koja stoji između demokrata i apsolutne propasti velikog grada i velike nacije od ruku nasilnih rulja i njezinih demokratskih vođa.

Daniel Greenfield je istraživački novinar i pisac koji se usredotočuje na radikalnu ljevicu i islamski terorizam.