Mađarska odbija prigrliti masovne migracije i multikulturalizam Zapadnih društava

Remix News

Screenshot: Twitter

Mađarski premijer Viktor Orbán rekao je u nedjelju novinarima da je pitanje migracije stvorilo temeljni jaz između Istoka i Zapada i podiglo pitanja o tome u kojoj mjeri Mađarska želi prigrliti Zapadno društvo.

Orbán je iznio komentare nakon presice izvan EU summita kad ga je jedan novinar upitao želi li Mađarska još uvijek Zapadno društvo u Mađarskoj.

Orbán se nasmijao na pitanje i potom rekao: “Zbog migracije je to sad složenije. Migracija je promijenila naše razumijevanje Zapada jer ne bismo željeli imati multikulturalna, paralelna društva koja se temelje na migraciji, tako da se mi ne odlučujemo na takav pristup.”

Nastavio je rekavši: “Dakle, razlika između zapadnog i istočnog dijela kontinenta je očigledna zbog migracijskog pitanja i njegovih posljedica na političkoj sceni.”

Konzervativna srednjoeuropska regija promatrala je s rastućom zabrinutošću kako su ljevičarski prosvjedi Black Lives Matter doveli do rapidne društvene transformacije u Zapadnim zemljama. Iako je to već trend na Zapadu, politika identiteta i rasizam sve više dominiraju diskursom na štetu drugih pitanja.

Pitanje masovne imigracije odavno je glavna točka spora za Orbána i druge srednjoeuropske zemlje poput Poljske, Češke i Slovačke, koje sve odbijaju migrantske kvote koje je uvela Europska unija. Nedavno je sedam istočnoeuropskih zemalja napisalo otvoreno pismo EU u kojem odbijaju migrantske kvote.




U lipnju je Orbán žalio transformaciju Zapada iz svjetionika slobodne misli i kulture u gradove uništene neredima, rasnih svađa i raspadnute društvene kohezije te uništenih povijesnih djela i spomenika.

“Također vidim da su na ulicama snage za provedbu zakona i policija, a opet vlada val nasilja. Ruše se kipovi, uvjeti su bijedni, a na prekrasnim ulicama malih gradova civiliziranih zapadnoeuropskih zemalja vode se ratovi bandi”, rekao je Orbán. “Gledam zemlje onih koji nam govore kako pravilno voditi naše živote i o dobrom upravljanju, pravilnom radu demokracije i ne znam da li da se smijem ili plačem.”

Ranije ove godine, Orbán je rekao: “U Europi je to zabranjeno reći, ali svejedno se mora napomenuti da je to ‘organizirana migracija’.”

Rekao je da iako Mađarska troši značajne resurse na zaštitu vanjskih granica EU, ona za to ne prima nikakvu financijsku pomoć, budući da se zemlja nalazi “na pogrešnom popisu” i označena je kao “glavni krivac” jer je prva podigla ogradu duž svoje granice.