U samo tjedan dana u Italiji se iskrcalo 11.000 migranata

Remix News

Screenshot: Twitter

Prošle srijede, talijanska je vlada izvijestila o dramatičnom porastu od otprilike 11.000 migranata koji su u samo tjedan dana pristigli na talijansku obalu, osobito na otok Lampedusu.

Prema dnevniku Le Figaro, talijansko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je u izjavi da zdravstvena i ekonomska kriza povezana s koronavirusom “generira izuzetan priliv ekonomskih migranata, od kojih mnogi pristižu na turistički otok Lampedusu, u neposrednu blizinu turista”.

“Pojedinačna iskrcavanja na talijansku obalu višestruko su se umnožila u vrlo kratkom vremenu”, primijetilo je ministarstvo, navodeći male brodove koji neometano prelaze Sredozemno more s obala Sjeverne Afrike.

Vođa stranke Lega Matteo Salvini, glasni kritičar imigrantske politike ljevičarske talijanske vlade pod premijerom Giuseppeom Conteom, podigao je uzbunu zbog nedostatka politika i rješenja za borbu protiv migrantske krize koja izgleda kao da izmiče kontroli.

Kako bi istaknuo sve učestaliju pojavu na talijanskim obalama, Salvini je objavio video na društvenim medijima koji prikazuje skupinu migranata koji su se prošli tjedan iskrcali na plažu, napisavši: “Ovog jutra u 9 sati, plaža Marina di Ragusa. Bez riječi. Ovo je vlada suučesnika.”

Gotovo polovica od otprilike 11.000 migranata koji su se prošli tjedan iskrcali u Italiji stigla je iz Tunisa, a prema službenim brojkama većina njih su zapravo i građani te države. Većina ostalih migranata krenula je na put iz Libije.

Salvini je prethodno upozorio da 20.000 migranata u Libiji planira krenuti put Italije. Također se žalio da talijanske snage čine malo kako bi zaustavile migrantske brodove iz Tunisa, usprkos tome što tuniske snage plijene talijanske ribarske brodove.

“Talijanski ribarski brodovi? Zaplijenjeni od Tunisa. Tuniski ribarski brodovi? Ilegalni migranti se iskrcavaju na Lampedusu. Vlada je suučesnik”, napisao je na Twitteru.

U srijedu, talijanska obalna straža također je najavila da je spasila stotinu migranata na ispuhanom splavu u blizini libijske obale, budući da niti jedno drugo nadležno tijelo nije željelo intervenirati.

Čelnik stranke Lega također je istaknuo dva masovna bijega koja uključuju 700 migranata koji su pobjegli od mjera protiv koronavirusa, čime su zemlju izložili većoj opasnosti od zaraze.




Trenutačna ljevičarska talijanska vlada, koja je preokrenula strogu Salvinijevu politiku blokiranja nevladinih spasilačkih brodova od pristajanja u tu zemlju i koja je nedavno odobrila amnestiju 600.000 ilegalnih migranata, sad preklinje EU da intervenira i prihvati migrante.

“EU mora odmah preuzeti ovaj problem” i prihvatiti nove pridošlice, “osobito zbog trenutačne zdravstvene situacije”, napisao je talijanski ministar stranih poslova Luigi Di Maio na Facebooku.

Više od 300 ljudi, uglavnom Tunižana na 13 brodova, stiglo je u Lampedusu u noći s utorka na srijedu, čime je broj u prihvatnom centru za imigrante porastao na više od 1.000, iako kapacitet objekta iznosi samo 95 osoba.

Prošli ponedjeljak, tijekom sastanka s tuniskim predsjednikom Kaisom Saiedom i tuniskim ministrom unutarnjih poslova, talijanska ministrica unutarnjih poslova Luciana Lamorgese izrazila je “duboku zabrinutost” zbog nedavnog priljeva migranata iz Tunisa.

Iako su letovi za repatrijaciju nastavljeni 16. srpnja, dosad je vraćeno samo 80 tuniskih državljana, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova u srijedu, dodajući kako namjerava “povećati broj tjednih povratka”.