WILLIAMS: Ljevičarski pokušaji revidiranja američke povijesti

Walter W. Williams

Screenshot: YouTube/The Campus Quad

Vrlo malo toga je novog pod suncem. Uništenje spomenika i kipova kojem svjedočimo svjedočili su i drugi tijekom drugih vremena i na drugim mjestima. Prva bojišnica tirana jest prekrajanje povijesti. Najistaknutije su bile političke čistke Josifa Staljina. Sovjetska vlada izbrisala je ličnosti iz sovjetske povijesti preimenovanjem gradova — poput carske prijestolnice St. Petersburga u Petrograd i Lenjingrad te Staljingrada — i iskorjenjivanjem sjećanja na carsku vladavinu. Staljinove povijesne revizije također su uključivale mijenjanje fotografija i povijesnih knjiga, iskrivljujući time učenje djece unutar obrazovnih ustanova.

Lideri ISIS-a i talibana nazvali su nedavni američki trend bijesnih rulja koje ruše kipove “nadahnjujućim, ali pomalo amaterskim” te su se složili poslati savjetnike Antifi i ostalim krajnje lijevim skupinama o tome kako izbrisati povijesne artefakte. “Uništavanje sve umjetnosti, kulture i povijesti iz prijašnjih doba je očigleno konstruktivno”, rekao je lider ISIS-a Abu Ibrahim al-Hashimi. “Ali oni to moraju raditi na dramatičniji način. Mi smo odrubljivali glave kipovima mačem. Talibani su raznijeli drevne Bude dinamitom. Vezanje kipa za kamionet i njegovo povlačenje s postolja nema isti dramatični učinak.”

Većina napora za prerađivanje američke povijesti nalazi svoje korijene među intelektualnom elitom na našim sveučilišnim kampusima čija je poruka uglavnom prihvaćena među bijelim studentima koji slabo razumiju kako ih koriste. Većina njihove trenutačne usredotočenosti je na rušenju kipova i mijenjanju imena koja smatraju uvredljivim. Oni su osudili Georgea Washingtona, Thomasa Jeffersona i Abrahama Lincolna. Bez previše razumijevanja povijesti, oni su zahtijevali da Sveučilište Princeton ukloni ime Woodrowa Wilsona, progresivca, sa svoje škole javne politike i studentskog doma. Neki pozivaju na promjenu imena Sveučilišta Yale, budući da je njegov mecena Elihu Yale bio trgovac robljem.

Pročišćavanje našeg društva od imena koja su povezana sa zlom predstavljat će prilično veliki zadatak. Predlažem osnivanje službenog povjerenstva koje će se baviti ovim velikim izazovom. Možda mu možemo nadjenuti ime Komisija za uklanjanje loših sjećanja. Postoje neke izazovna pitanja. Što bismo trebali učiniti s našim glavnim gradom, Washingtonom i Kolumbijskim distriktom? Uostalom, George Washington je posjedovao robove, a Kolumbija je ženski oblik imena Kolumbo. Kad već govorimo o Washingtonu, njegov klub u američkom nogometu (Redskins – crvenokošci) konačno se složio da se privremeno nazove Nogometni klub Washington sve dok ne pronađu atraktivnije ime.

Preimenovanje stvari također predstavlja velik posao. Naša vojska ima nekoliko borbenih letjelica koje su dobile ime po onome što bi današnji tirani mogli smatrati rasnim poniženjem, poput Apache, Iroquois, Kiowa, Lakota i Mescalero. Možda uvredljivo za PETA-u, također imamo vojnu opremu koja je nazvana prema životinjama, poput Eagle, Falcon, Raptor, Cobra i Dolphin.




Clarence Page iz Chicago Tribune-a je napisao: “Sad kad je NFL momčad iz Washingtona objavila ‘umirovljenje’ rasne uvrede koja je bila ime njegovog brenda od 1933. godine, u iskušenju sam malo se naslađivati.” U odgovoru na članak Pagea, postoji e-mail koji kruži internetom i koji podiže pitanja o drugim problematičnim imenima. Što je s Kansas City Chiefs (poglavice), Atlanta Braves (indijanski ratnici) i Cleveland Indians (Indijanci)?

New York Yankees (Jenkiji) bi mogli uvrijediti Južnjake jer ne postoji momčad nazvana prema Konfederaciji. Neki ljudi, osbito katolici, mogli bi se uvrijediti ili smatrati bogohulnim imati sportske momčadi pod nazivom New Orleans Saints (sveci), Los Angeles Angels (anđeli) ili San Diego Padres (pateri). A što je s imenima momčadi koje veličaju divlje barbare i kriminalce koji su silovali i pljačkali, poput Oakland Raiders (razbojnici), Minnesota Vikings (Vikinzi), Tampa Bay Buccaneers (gusari), Pittsburgh Pirates (pirati)? New York Giants i San Francisco Giants (divovi) možda zagovaraju pretilost, a Milwaukee Brewers (pivari) promiču alkoholizam.

Postoji još jedno pitanje u vezi imena koje je potrebno riješiti. Na Sveučilištu George Mason radim i predajem već 40 godina. Usprkos njegovim monumentalnim doprinosima, poput naše Povelje o pravima, George Mason je robovlasnik. Stoga, u skladu s vremenima, Sveučilište George Mason mora promijeniti svoje ime. Što mislite na Sveučilište Al Sharpton (rasni huškač – op. a.), Sveučilište Jesse Jackson (još jedan rasni huškač – op. a.) ili Sveučilište Black Lives Matter? Da li protivljenje tim imenima čini osobu rasistom?

Walter E. Williams je američki ekonomist, komentator i akademik. Profesor je ekonomije na Sveučilištu George Mason, kao i kolumnist i autor poznat po svojim klasično liberalnim i libertarijansko konzervativnim pogledima.