Sjeverna i Južna Koreja spremne da nakon 64 godine službeno okončaju rat

Joseph Curl

Screenshot/AJ+

Neprijateljstva su na korejskom poluotoku završila 27. srpnja 1953. godine, ali rat nije.

Sjedinjene Države, Sjeverna Koreja i Kina potpisale su sporazum o primirju čija je svrha bila “potpuni prestanak neprijateljstava i svih oružanih radnji u Koreji sve dok se ne postigne konačno mirno rješenje”, navodi se u sporazumu.

Šezdeset i pet godina kasnije, rat još uvijek nije službeno završen.

Međutim, Sjeverna i Južna Koreja navodno obavljaju razgovore o trajnom okončanju rata, izvijestio je dnevni list Munhwa Ilbo u utorak, a prenio CNBC.

Uoči summita koji će se održati slijedećeg tjedna između sjevernokorejskog premijera Kim Jong Una i južnokorejskog prdsjednika Moon Jae-ina, zakonodavci iz susjednih zemalja navodno pregovaraju o pojedinostima zajedničke izjave koja bi mogla označiti kraj sukoba.

Kim i Moon također bi mogli razgovarati o povratku teško utvrđene demilitarizirane zone, koja razdvaja dvije države, u originalno stanje, navode novine.

Pyongyang i Seoul formalno su u ratu još od kad je Korejski rat 1950-1953 završio primirjem – a ne mirovnim sporazumom. Geopolitičke napetosti povremeno su se pojavile od primirja, iako su do sada obje države uspjele izbjeći još jedan razorni sukob.

Predsjednik Trump i sjevernokorejski diktator spremni su na održavanje razgovora već slijedećeg mjeseca.

U zadnje vrijeme, Sjeverna Koreja omekšala je svoju retoriku. Reuters je krajem prošlog mjeseca izvijestio kako je sjevernokorejski čelnik “obećao svoju predanost denuklearizaciji i susresti se s američkim dužnosnicima”.

“Dosljedni smo u svojoj posvećenosti denuklearizaciji poluotoka, u skladu s željama pokojnog predsjednika Kim Il Sunga i pokojnog Generalnog sekretara Kim Jong II”, izjavio je Kim Jong Un, prema Xinhua. Kim se trenunto nalazi u Kini gdje se sastaje s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Trump je pritisnuo Sjevernu Koreju od stupanja na dužnost u siječnju 2017. godine. Nadalje, prisilio je Kinu da učini više prema svom ratobornom susjedu i poduzeo neke akcije koje su smatrane pretjeranima, poput uvođenja tarifa na kinesku robu. No čini se da su Trumpovi napori nagrađeni, barem u ovom trenutku.

Kina i Sjeverna Koreja su se također sastali, što je donijelo pohvale od Trumpa.