Categories: ČlanciIzborOstalo

WILLIAMS: Zapadne vrijednosti su superiorne

Evo dijela govora predsjednika Donalda Trumpa u Poljskoj: “Ključno pitanje našeg vremena jest hoće li Zapad imati volju za preživljavanjem. Vjerujemo li dovoljno u naše vrijednosti da ih branimo po svaku cijenu? Imamo li dovoljno poštovanja prema našim građanima da zaštitimo naše granice? Imamo li želju i hrabrost da sačuvamo svoju civilizaciju pred onima koji bi je htjeli izmjeniti i uništiti? ”

Nakon ovog govora, kojeg su Poljaci srdačno primili, predsjednik je naišao na predvidljive kritike. Većina kritika odrazila je golemo neznanje i nepoštenje.

Jedan primjer tog neznanja može se pročitati u časopisu Atlantic, a napisao ga je Peter Beinart, dopisni urednik i izvanredni profesor novinarstva i političke znanosti na Gradskom sveučilištu u New Yorku. Beinart je napisao: “Donald Trump referirao je 10 puta “Zapad” i pet puta “našu civilizaciju”. Njegovi bijeli nacionalistički pristaše razumjeti će točno ono što je htio reći.” Dodao je: “Zapad je rasni i vjerski pojam. Da bi se smatrala zapadnom, zemlja mora biti u velikoj mjeri kršćanska (po mogućnosti protestantska ili katolička) i uglavnom bijela.”

Intelektualne elite tvrde da su različite kulture i njihove vrijednosti moralno ekvivalentne. To je smiješno. Zapadna kultura i vrijednosti su superiornije od svih ostalih. Imam nekoliko pitanja za one koji tvrde da je takva izjava neistinita ili da vrišti rasizam i eurocentrizam. Je li prisilno sakaćenje ženskih genitalija, koje se prakticira u gotovo 30 subsaharskim afričkim i bliskoistočnim zemljama, moralno ekvivalentna kulturna vrijednost? Ropstvo se prakticira u Mauritaniji, Maliju, Nigeru, Čadu i Sudanu; je li to moralno ekvivalentno? U većini zamalja Bliskog istoka postoje brojna ograničenja koja se postavljaju za žene, kao što su zabrane vožnje, zapošljavanja i obrazovanja. Pod islamskim zakonom, u nekim zemljama, žene preljubnice suočavaju se sa smrću kamenovanjem. Lopovi se suočavaju s kaznama poput odsjecanja ruke. Homoseksualnost je zločin koji se u nekim zemljama kažnjava smrću. Jesu li ove kulturne vrijednosti moralno ekvivalentne, nadmoćne ili inferiornije od zapadnih vrijednosti?

Tijekom govora Trump je postavio nekoliko ključnih pitanja. “Imamo li povjerenje u naše vrijednosti da ih branimo po svaku cijenu? Imamo li dovoljno poštovanja prema našim građanima da zaštitimo naše granice? Imamo li želju i hrabrost da sačuvamo svoju civilizaciju pred onima koji bi je htjeli izmjeniti i uništiti?” Nema sumnje da Zapad ima vojsku koja bi ga mogla obraniti. Pitanje je da li imamo inteligencije da prepoznamo napad i volju da se obranimo od uništenja.

Velik dio muslimanskog svijeta je u ratu s zapadnom civilizacijom. Islamisti koriste multikulturalnost kao nogu u vratima kako bi napadali zapadne i kršćanske vrijednosti iznutra. Velik dio tih napada ima svoje korijene na fakultetima među intelektualnom elitom koja indoktrinira našu mladost. Multikulturalizam još nije učinio štetu u SAD-u kakvu je učinio u zapadnoeuropskim zemljama – poput Engleske, Francuske i Njemačke – ali je na dobrom putu.

Moj kolega dr. Thomas Sowell otkriva neke od problema. On kaže: “Ljudi u islamskom svijetu stoljećima su bili podučavani da se smatraju daleko superiornijim od “nevjernika” na Zapadu, a sve što danas vide svojim vlastitim očima im govori drugačije.” Sowell dodaje: “Kod niti jedne skupine naroda se situacija nije bolnije i jasnije preokrenula nego kod naroda islamskog svijeta.” Malo ljudi, poput Perzijanaca i Arapa, jednom na vrhu civilizacije, je prihvatilo takav obrat sreće na graciozan način. Štoviše, oni ne krive sebe i svoju kulturu. Oni krive Zapad.

Usput, osoba ne treba biti zapadnjak da drži do zapadnih vrijednosti. Treba samo prihvatiti svetost pojedinca iznad svega.

Admin

Share
Published by
Admin

Recent Posts

SHELLENBERGER: Tihi očaj budnih fanatika

Tijekom posljednjih nekoliko tjedana, klimatski aktivisti u Britaniji blokirali su autoceste (jer automobili ispuštaju ugljični…

2 years ago

KLEIN: Vlastita prljava povijest predaka američkih Indijanaca

U svojoj Proklamaciji o Danu autohtonih naroda 2022. godine, koji progresivna ljevica nastoji učiniti saveznim…

2 years ago

DOYLE: Antiljudski vandalizam pokreta Just Stop Oil

Suncokreti Vincenta van Gogha bilježe rijedak trenutak optimizma u inače problematičnom životu. U veljači 1888.…

2 years ago

ROOT: Koliko bi Amerika danas bila drugačija da je Trump još uvijek predsjednik?

Ovo je vjerojatno najlakša kolumna koju sam ikad napisao. Toliko je jednostavno zamisliti kakva bi…

2 years ago

O’NEILL: Zašto su eko-aktivisti toliko neprijateljski nastrojeni prema čovječanstvu

Na ulicama Londona izbilo je nešto poput klasnog rata. S jedne strane, stoje radni ljudi…

2 years ago

DESMET: Znanost i ideologija

Znanost se, u osnovi, može definirati kao otvorenost uma. Izvorna znanstvena praksa, ona koja je…

2 years ago