WILLIAMS: Zapadne vrijednosti su superiorne

Walter E. Williams je profesor ekonomije na Sveučilištu George Mason.

Evo dijela govora predsjednika Donalda Trumpa u Poljskoj: “Ključno pitanje našeg vremena jest hoće li Zapad imati volju za preživljavanjem. Vjerujemo li dovoljno u naše vrijednosti da ih branimo po svaku cijenu? Imamo li dovoljno poštovanja prema našim građanima da zaštitimo naše granice? Imamo li želju i hrabrost da sačuvamo svoju civilizaciju pred onima koji bi je htjeli izmjeniti i uništiti? ”

Nakon ovog govora, kojeg su Poljaci srdačno primili, predsjednik je naišao na predvidljive kritike. Većina kritika odrazila je golemo neznanje i nepoštenje.

Jedan primjer tog neznanja može se pročitati u časopisu Atlantic, a napisao ga je Peter Beinart, dopisni urednik i izvanredni profesor novinarstva i političke znanosti na Gradskom sveučilištu u New Yorku. Beinart je napisao: “Donald Trump referirao je 10 puta “Zapad” i pet puta “našu civilizaciju”. Njegovi bijeli nacionalistički pristaše razumjeti će točno ono što je htio reći.” Dodao je: “Zapad je rasni i vjerski pojam. Da bi se smatrala zapadnom, zemlja mora biti u velikoj mjeri kršćanska (po mogućnosti protestantska ili katolička) i uglavnom bijela.”

Intelektualne elite tvrde da su različite kulture i njihove vrijednosti moralno ekvivalentne. To je smiješno. Zapadna kultura i vrijednosti su superiornije od svih ostalih. Imam nekoliko pitanja za one koji tvrde da je takva izjava neistinita ili da vrišti rasizam i eurocentrizam. Je li prisilno sakaćenje ženskih genitalija, koje se prakticira u gotovo 30 subsaharskim afričkim i bliskoistočnim zemljama, moralno ekvivalentna kulturna vrijednost? Ropstvo se prakticira u Mauritaniji, Maliju, Nigeru, Čadu i Sudanu; je li to moralno ekvivalentno? U većini zamalja Bliskog istoka postoje brojna ograničenja koja se postavljaju za žene, kao što su zabrane vožnje, zapošljavanja i obrazovanja. Pod islamskim zakonom, u nekim zemljama, žene preljubnice suočavaju se sa smrću kamenovanjem. Lopovi se suočavaju s kaznama poput odsjecanja ruke. Homoseksualnost je zločin koji se u nekim zemljama kažnjava smrću. Jesu li ove kulturne vrijednosti moralno ekvivalentne, nadmoćne ili inferiornije od zapadnih vrijednosti?

Tijekom govora Trump je postavio nekoliko ključnih pitanja. “Imamo li povjerenje u naše vrijednosti da ih branimo po svaku cijenu? Imamo li dovoljno poštovanja prema našim građanima da zaštitimo naše granice? Imamo li želju i hrabrost da sačuvamo svoju civilizaciju pred onima koji bi je htjeli izmjeniti i uništiti?” Nema sumnje da Zapad ima vojsku koja bi ga mogla obraniti. Pitanje je da li imamo inteligencije da prepoznamo napad i volju da se obranimo od uništenja.

Velik dio muslimanskog svijeta je u ratu s zapadnom civilizacijom. Islamisti koriste multikulturalnost kao nogu u vratima kako bi napadali zapadne i kršćanske vrijednosti iznutra. Velik dio tih napada ima svoje korijene na fakultetima među intelektualnom elitom koja indoktrinira našu mladost. Multikulturalizam još nije učinio štetu u SAD-u kakvu je učinio u zapadnoeuropskim zemljama – poput Engleske, Francuske i Njemačke – ali je na dobrom putu.

Moj kolega dr. Thomas Sowell otkriva neke od problema. On kaže: “Ljudi u islamskom svijetu stoljećima su bili podučavani da se smatraju daleko superiornijim od “nevjernika” na Zapadu, a sve što danas vide svojim vlastitim očima im govori drugačije.” Sowell dodaje: “Kod niti jedne skupine naroda se situacija nije bolnije i jasnije preokrenula nego kod naroda islamskog svijeta.” Malo ljudi, poput Perzijanaca i Arapa, jednom na vrhu civilizacije, je prihvatilo takav obrat sreće na graciozan način. Štoviše, oni ne krive sebe i svoju kulturu. Oni krive Zapad.

Usput, osoba ne treba biti zapadnjak da drži do zapadnih vrijednosti. Treba samo prihvatiti svetost pojedinca iznad svega.