Izbor

KLAVAN: Trumpov uspjeh odražava konzervativne neuspjehe

Donald Trump je zrcalo koje izluđuje ljude.

Postoji mnogo legitimnih razloga zbog kojih vam se Trump ne bi trebao sviđati kao osoba. On može biti nepristojan i neljubazan — kao kad je javno maltretirao svog vjernog pristalicu Jeffa Sessionsa. On može biti brz i opušten što se tiče istine — kao kad je izjavio da nije zaradio novac u Saudijskoj Arabiji nakon što se hvalio svim novcima koje je zaradio u Saudijskoj Arabiji. I često nije živio posve uzornim životom, tako da njegove nekadašnje eskapade ponekad iskoče i stavljaju mrlju na njegovo predsjedništvo — kao što je to bio slučaj sa Stormy Daniels.

No, bez obzira na to, on radi odličan posao kao predsjednik Sjedinjenih Država. Niži porezi i mudriji propisi potiču gospodarstvo. ISIS je raspršen. Imenovani su odlični suci. Razum se vraća u našoj politici prema Bliskom istoku. I — za razliku od mračnih dana Obamine administracije — Bijela kuća izgleda kao da djeluje u okviru Ustava i zakona.

Nijedan konzervativac, kojemu je stalo da obrani naša temeljna načela od ljevičarskih napada — osobito Prvog i Drugog amandmana koje je Hillary Clinton toliko otvoreno prezirala — ne može biti u cijelosti nezadovoljan s prve dvije godine Trumpa u uredu. Pa opet, neki na desnici ili barem naizgled na desnici, nastavljaju mrziti čovjeka sa strašću i nastoje osujetiti njegove napore u Kongresu i u medijima.

Mislim da je razlog za to više psihološki nego politički. Kroz svoj manjkavi karakter, Trump odražava naše političke neuspjehe natrag prema nama. Pitamo se: Zašto smo trebali takvog čovjeka da postigne ono što je postigao? Mnogo lakše je okriviti njega nego se suočiti s pravim odgovorom: nismo to uspjeli učiniti sami.

Na ljevici je to više nego očito. Barack Obama mrzi Trumpa jer Trump odražava neuspjeh njegove politike i njegove vizije. Tisak mrzi Trumpa jer odražava njihov neuspjeh u obavljanju svojeg posla što se tiče pokrivanja Obamine nesposobnosti i korupcije. Lijevo-naginjujuće žene mrze Trumpa jer odražava njihov neuspjeh u izlaganju i osuđivanju groznog tretmana žena u Clintonovoj Demokratskoj stranci.

No, Trump također odražava i neuspjehe konzervatizma.

Privlačnost njegove Amerika prva politike odražava neuspjeh neokonzervativne agende slobode, pretjerano ambiciozne prekomjerne reakcije na 9/11, koja nas je koštala neizmjernog bogatstva i ostavila Bliski istok u ruševinama.

Privlačnost njegove ratobornosti u trgovini i njegova usredotočenost na stvaranje poslova odražava konzervativni neuspjeh u služenju napaćene unutrašnjosti zemlje. Previše konzervativnih intelektualaca mislilo je da su fine teorije o globalizaciji i visok prezir prema potrebama i disfunkcijama umirućih zajednica nekako trebale zamijeniti korisne strategije. Zaboravili su ono što je James Madison nazivao: “ciljem vlade, a to je sreća naroda.”

I možda ono najvažnije, privlačnost Trumpovih bitaka s tiskom, slavnim osobama i NFL-om odražava konzervativni neuspjeh u stvaranju učinkovite kontra-ofenzive protiv ljevičarske dominacije u našoj kulturi. Mi, konzervativci, smo bili ti koji su dopustili ljevici da preuzme Hollywood, novinske vijesti i akademiju, a oni su iskoristili te moćne alate kako bi kolonizirali naše manire i naše umove. Učinili su muškarce da se boje izraziti vlastite misli i naučili žene da preziru svoju vlastitu prirodu. Trebao je čovjek poput Trumpa, koji se ne opterećuje dobrim manirama, da vrati ljevici istim onim bezvrijednim i necivilnim tretmanom kakvim su se toliko dugo vremena odnašali prema nama ostalima.

Ne postoji ništa loše u konzervativcima koju kritiziraju predsjednikove politike kad se ne slažemo s njima. No, na desnici, neprekidno omalovažavanje usmjereno prema njegovoj uglavnom uspješnoj administraciji i pokušaji propagiranja i signaliziranja vrlina na račun njegove učinkovitosti, otkrivaju neurotičko odbijanje procjene gdje je konzervatizam krenuo po zlu i u čemu je Trump imao pravo.

Ono što mrzimo o njemu jest to da, sa svim svojim nedostacima, on radi ono što mi nismo mogli. On je zrcalo naših neuspjeha i to nas izluđuje.

Admin

Share
Published by
Admin

Recent Posts

SHELLENBERGER: Tihi očaj budnih fanatika

Tijekom posljednjih nekoliko tjedana, klimatski aktivisti u Britaniji blokirali su autoceste (jer automobili ispuštaju ugljični…

2 years ago

KLEIN: Vlastita prljava povijest predaka američkih Indijanaca

U svojoj Proklamaciji o Danu autohtonih naroda 2022. godine, koji progresivna ljevica nastoji učiniti saveznim…

2 years ago

DOYLE: Antiljudski vandalizam pokreta Just Stop Oil

Suncokreti Vincenta van Gogha bilježe rijedak trenutak optimizma u inače problematičnom životu. U veljači 1888.…

2 years ago

ROOT: Koliko bi Amerika danas bila drugačija da je Trump još uvijek predsjednik?

Ovo je vjerojatno najlakša kolumna koju sam ikad napisao. Toliko je jednostavno zamisliti kakva bi…

2 years ago

O’NEILL: Zašto su eko-aktivisti toliko neprijateljski nastrojeni prema čovječanstvu

Na ulicama Londona izbilo je nešto poput klasnog rata. S jedne strane, stoje radni ljudi…

2 years ago

DESMET: Znanost i ideologija

Znanost se, u osnovi, može definirati kao otvorenost uma. Izvorna znanstvena praksa, ona koja je…

2 years ago