KLAVAN: Trumpov uspjeh odražava konzervativne neuspjehe

Andrew Klavan

Screenshot: YouTube

Donald Trump je zrcalo koje izluđuje ljude.

Postoji mnogo legitimnih razloga zbog kojih vam se Trump ne bi trebao sviđati kao osoba. On može biti nepristojan i neljubazan — kao kad je javno maltretirao svog vjernog pristalicu Jeffa Sessionsa. On može biti brz i opušten što se tiče istine — kao kad je izjavio da nije zaradio novac u Saudijskoj Arabiji nakon što se hvalio svim novcima koje je zaradio u Saudijskoj Arabiji. I često nije živio posve uzornim životom, tako da njegove nekadašnje eskapade ponekad iskoče i stavljaju mrlju na njegovo predsjedništvo — kao što je to bio slučaj sa Stormy Daniels.

No, bez obzira na to, on radi odličan posao kao predsjednik Sjedinjenih Država. Niži porezi i mudriji propisi potiču gospodarstvo. ISIS je raspršen. Imenovani su odlični suci. Razum se vraća u našoj politici prema Bliskom istoku. I — za razliku od mračnih dana Obamine administracije — Bijela kuća izgleda kao da djeluje u okviru Ustava i zakona.

Nijedan konzervativac, kojemu je stalo da obrani naša temeljna načela od ljevičarskih napada — osobito Prvog i Drugog amandmana koje je Hillary Clinton toliko otvoreno prezirala — ne može biti u cijelosti nezadovoljan s prve dvije godine Trumpa u uredu. Pa opet, neki na desnici ili barem naizgled na desnici, nastavljaju mrziti čovjeka sa strašću i nastoje osujetiti njegove napore u Kongresu i u medijima.

Mislim da je razlog za to više psihološki nego politički. Kroz svoj manjkavi karakter, Trump odražava naše političke neuspjehe natrag prema nama. Pitamo se: Zašto smo trebali takvog čovjeka da postigne ono što je postigao? Mnogo lakše je okriviti njega nego se suočiti s pravim odgovorom: nismo to uspjeli učiniti sami.

Na ljevici je to više nego očito. Barack Obama mrzi Trumpa jer Trump odražava neuspjeh njegove politike i njegove vizije. Tisak mrzi Trumpa jer odražava njihov neuspjeh u obavljanju svojeg posla što se tiče pokrivanja Obamine nesposobnosti i korupcije. Lijevo-naginjujuće žene mrze Trumpa jer odražava njihov neuspjeh u izlaganju i osuđivanju groznog tretmana žena u Clintonovoj Demokratskoj stranci.

No, Trump također odražava i neuspjehe konzervatizma.

Privlačnost njegove Amerika prva politike odražava neuspjeh neokonzervativne agende slobode, pretjerano ambiciozne prekomjerne reakcije na 9/11, koja nas je koštala neizmjernog bogatstva i ostavila Bliski istok u ruševinama.

Privlačnost njegove ratobornosti u trgovini i njegova usredotočenost na stvaranje poslova odražava konzervativni neuspjeh u služenju napaćene unutrašnjosti zemlje. Previše konzervativnih intelektualaca mislilo je da su fine teorije o globalizaciji i visok prezir prema potrebama i disfunkcijama umirućih zajednica nekako trebale zamijeniti korisne strategije. Zaboravili su ono što je James Madison nazivao: “ciljem vlade, a to je sreća naroda.”

I možda ono najvažnije, privlačnost Trumpovih bitaka s tiskom, slavnim osobama i NFL-om odražava konzervativni neuspjeh u stvaranju učinkovite kontra-ofenzive protiv ljevičarske dominacije u našoj kulturi. Mi, konzervativci, smo bili ti koji su dopustili ljevici da preuzme Hollywood, novinske vijesti i akademiju, a oni su iskoristili te moćne alate kako bi kolonizirali naše manire i naše umove. Učinili su muškarce da se boje izraziti vlastite misli i naučili žene da preziru svoju vlastitu prirodu. Trebao je čovjek poput Trumpa, koji se ne opterećuje dobrim manirama, da vrati ljevici istim onim bezvrijednim i necivilnim tretmanom kakvim su se toliko dugo vremena odnašali prema nama ostalima.

Ne postoji ništa loše u konzervativcima koju kritiziraju predsjednikove politike kad se ne slažemo s njima. No, na desnici, neprekidno omalovažavanje usmjereno prema njegovoj uglavnom uspješnoj administraciji i pokušaji propagiranja i signaliziranja vrlina na račun njegove učinkovitosti, otkrivaju neurotičko odbijanje procjene gdje je konzervatizam krenuo po zlu i u čemu je Trump imao pravo.

Ono što mrzimo o njemu jest to da, sa svim svojim nedostacima, on radi ono što mi nismo mogli. On je zrcalo naših neuspjeha i to nas izluđuje.