WALSH: Nogometašica rekla da bi ‘definitivno’ mogla igrati u NFL-u. Ne, definitivno ne bi.

Matt Walsh

U isto vrijeme kad dvojica profesionalnih igrača američkog nogometa napuštaju sport u zenitu svojih karijera jer njihova tijela više ne mogu izdržati brutalnost sporta, žena planira svoj veliki ulazak. Zvijezda američke nogometne reprezentacije, Carli Lloyd — 38-godišnje žena teška 64 kilograma — izjavila je kako razmatra navodno ozbiljne ponude raznih NFL momčadi. Te ponude su navodno potaknute viralnim videom koji pokazuje Lloyd kako uspješno postiže pogodak s udaljenosti od 55 jardi (~50 metara) na treningu Philadelphia Eaglesa. S jednim uspješnim postignutim zgoditkom zataknutim za pojas, ona se osjeća spremnom iskoračiti u sport u kojem je prosječni igrač 40 kila teži i 13 centimetara viši. Unatoč tom značajnom nedostatku, Lloyd kaže da bi se “definitivno mogla” natjecati u ligi.

Ljevičarski mediji su očekivano entuzijastično popratili ovu vijest. ThinkProgress je proglasio da bi ženski šuter “svugdje predstavljao žene koje pokušavaju probiti granice”. Washington Post je veličao “snažno samopouzdanje” Lloyd. Guardian se uzbuđeno zapitkivao može li nogometašica napokon slomiti “stakleni plafon” koji je do sad sprječavao žene od sudjelovanja u igri. Što me podsjetilo, Lloyd bi zasigurno slomila nešto na NFL terenu — ali to ne bi bio nikakav plafon.

Naravno, trebali bismo naglasiti da vas postizanje pogotka na treningu ne čini materijalom za NFL ništa više nego što vas rupa-iz-prve u mini golfu ne čini materijalom za PGA Tour. Morate to učiniti sa štitnicima za ramena i kacigom, dok se vrijeme za igru polako bliži kraju uz prisustvo 70.000 obožavatelja i — ono najvažnije — 11 apsurdno brzih i ekstravagantno mišićavih obrambenih igrača koji jurišaju prema vama doslovno vratolomnom brzinom.




Kad već govorimo o slomljenim vratovima, to bi vjerojatno bila sudbina prve ženske NFL igračice. Čini se žalosno neizbježnim što će liga na kraju popustiti pred pritiscima političke korektnosti (kao što to inače biva) i prisiliti jedan od lošijih timova da stavi ženu na popis aktivnih igrača. U našem prosvijetljenom području, mi jednostavno ne smijemo dopustiti da profesionalni američki nogomet ostane isključivo u muškoj domeni. Ali nadam se za dobro Lloyd — usprkos njezinim željama — da ona nije janje koje će biti žrtvovano na ovom specifičnom oltaru budnosti.

Šuteri možda ne apsorbiraju toliko kontakata poput trkača ili linebackera, ali s razlogom nose zaštitnike. Šuteri se mogu srušiti tijekom blokiranih udaraca i dok pokušavaju srušiti nekoga tko zadobi posjed nakon blokiranog udarca. Na šuterima se mogu nagomilati igrači prilikom izgubljene lopte. Šuteri se mogu spljoštiti snažnim blokovima tijekom vraćanja udarca. U svim tim slučajevima, ljudi koji isporučuju to zlostavljanje su veliki, snažni, opaki muškarci koji udaraju druge velike, snažne i opake muškarce kako bi zaradili za život. Sva ‘girl power’ na svijetu ne može nadoknaditi činjenicu da žensko tijelo jednostavno nije izgrađeno za izdržavanje takvih sudara. Muška su tijela, također, teško stvorena za to, zbog čega NFL igrači često završavaju karijere šepavi i oštećenih mozgova. Ali barem mogu to preživjeti. U svakom slučaju, barem neko vrijeme. Carli Lloyd ne može.

Govorim li da je Lloyd slabija, sporija i fragilnija samo zbog toga što je žena? Da, upravo to govorim. I jedan susret s 125 kilograma teškim linebackerom u punoj brzini pri vraćanju udarca bio bi dovoljan za uvjerljivo dokazivanje te tvrdnje — a možda i kobno. Neka Bog pomogne ženi koja mora pretrpjeti tu sudbinu samo kako bi demonstrirala manjkavosti moderne feminističke doktrine.

Matt Walsh je pisac, govornik, autor i jedan od najutjecajnijih mladih pripadnika religijske desnice.