Redditov ‘Wall Street Bets’ i Elon Musk potaknuli rast dionica GameStopa

Ian Haworth

Screenshot: YouTube/CNBC Television

Činilo se kako se GameStop, prodavač videoigara s više od 5.000 trgovina širom svijeta, posljednjih godina približava financijskom kolapsu nakon što mu je vrijednost dionica pala s oko 16 dolara po dionici na ispod 4 dolara početkom 2019. godine. Usprkos dobicima u industriji potaknutim COVID-19 zatvaranjima 2020. godine, vrijednost dionica GameStopa ostala je ispod 5 dolara po dionici.

Međutim, posljednjih je dana vrijednost dionica GameStopa naglo porasla, povećavši se za više od 8.000% u odnosu na prije samo nekoliko mjeseci. Prema Business Insideru, “između 20. i 26. siječnja, vrijednost dionice GameStopa skočila je s nešto više od 35 dolara po dionici na više od 140 dolara po dionici”, a “do 27. siječnja dosegla je nove visine od preko 325 dolara po dionici.”

Kao što je izvijestio Yahoo! Finance: “Dionice su porasle za 157% na najvišu razinu nedugo nakon 11 sati u New Yorku, što je dovelo do najmanje dva zaustavljanja volatilnosti. Napredak znači da je tržišna vrijednost ovog lanca maloprodaje videoigara narasla ovaj mjesec više od 20 puta na nekih 26 milijardi dolara, što GameStop čini većim od gotovo trećine tvrtki koje se nalaze na S&P 500 indeksu.”

Razlog ovog monumentalnog rasta u vrijednosti dionica zapravo nema previše veze s postupcima samog GameStopa ili čak industrije videoigara. Umjesto toga, forum na Redditu “posvećen igranju na burzi” je uvelike odgovoran za eksplozivan rast vrijednosti GameSpota na burzi.

S milijunima članova, čini se kako je forum r/wallstreetbets — subreddit Wall Street Bets — pokretački čimbenik koji stoji iza GameSpotove fortune, s “kolektivnim djelovanjem onih članova za koje se čini da povećavaju vrijednost GameSpotovih dionica”. Kako članovi kupuju više dionica, čija je cijena do prije nekoliko tjedana iznosila 5 dolara, vrijednost dionica nastavlja rasti, “bez znakova da će kolektivna akcija uskoro prestati”.

Neki članovi foruma potiču druge da ne prodaju, s objavama kao što su “GME će se nastaviti tako dugo dok MI ne prodamo. Dečki, nemojte je-eno prodavati, prvotni je cilj bio 1.000$, ali ništa nas ne sprječava da ovo dotjeramo do 5.000$ osim nas samih.”

Kasno u utorak, izvršni direktor Tesla Inc. Elon Musk tweetao je poveznicu na Redditov forum, što je samo dodatno potaknulo meteorski rast dionica.

Iako je ovakve demonstracije kolektivne moći fascinantno promatrati, postoje zabrinutosti u vezi dugoročnih izgleda takvih procjena. Govoreći za Business Insider, direktor Wedbush Securities Michael Pachter opisao je vrijednost dionica GameStopa kao “samo kultni fenomen” i da “oni trenutačno nemaju moć zarade kako bi održali ovako visoku cijenu”.

Kao dodatak, “poznati menadžer fondova Michael Burry upozorio je da je ovaj manični skup izmaknuo kontroli, nazvavši rast dionica ‘neprirodnim, suludim i opasnim”, prema Yahoo! Finance.

Guardian je izvijestio da je ova agresivna promocija GameStopa na forumu predstavljena kao “borba običnih ljudi protiv hedge fondova i velikih Wall Street kompanija”, s ciljem kažnjavanja različitih investitora i tvrtki koje su se usredotočile na ‘shortanje‘ dionica.