WALSH: Mediji tvrde da NFL diskriminira crne trenere. Činjenice govore potpuno drugačiju priču.

Matt Walsh

Screenshot: YouTube/WIRED

Ove godine obnovljena je panika zbog navodnog nedostatka crnih glavnih trenera u NFL-u. Da budemo precizniji, ta panika se obnavlja svake godine otprilike u isto vrijeme, kad demografski sastav novih trenerskih angažmana neizbježno ne zadovolji proizvoljna očekivanja medija.

USA Today nam govori da NFL “nije zadovoljio trenerske kandidate od boje”. Kolumna na Yahoo Sports se žali da “angažmani crnih trenera” ostaju na “sumornoj razini”. Nije izrečeno koja bi razina crnih trenera bila zadovoljavajuća. Washington Post izvješćuje da crni treneri pate od “uskraćivanja mogućnosti”. Profesionalni galamdžija Stephen A. Smith krenuo je jučer u još jedan od svojih poznatih patentiranih tantruma, vičući da NFL ima ozbiljni “problem” i da je “s*anje” i da se “crnci ne tretiraju pošteno” i tako dalje i tako dalje.

Čini se kako je ovu posljednju rundu prebrojavanja krvnih zrnaca potaknulo to da, dosad, niti jedno od četiri upražnjenih mjesta za glavnog trenera nije popunila osoba od boje. Osim što to nije sasvim točno. Washington je angažirao Rona Riveru, čovjeka portorikanskog i meksičkog podrijetla. Moramo se konzultirati s USA Today kako bismo doznali smatra li se on osobom od boje ili ne. I dok su druga dva mjesta popunila, da, neka nam Bog oprosti, bijeli muškarci, četvrto je još uvijek otvoreno. Koordinator napada Kansas City Chiefsa Eric Bieniemy, koji je crnac, mogao bi dobiti taj posao. Radi se o tome da ga on još ne može dobiti, pošto njegova momčad još uvijek sudjeluje u doigravanju (situacija koju će zasigurno otkloniti Ravensi u prvenstvenoj utakmici sljedećeg tjedna). Stvar je u tome što je se to posljednje trenersko mjesto nalazi u Cleveland Brownsima. Ako vam je doista stalo do sudbine crnih trenera u NFL-u, nikad ne biste navijali da jednog angažiraju Brownsi.

Trenutačno u ligi postoje tri — a možda će uskoro biti i četiri — crna glavna trenera. Ovo postavlja zastupljenost crnaca duž linije igrališta na približno istu razinu kao i u odnosu na zastupljenost u čitavoj populaciji. No, rasne cjepidlake govore da to nije dovoljno. Prema njima, postotak crnih glavnih trenera morao bi bliže odražavati postotak crnih igrača. Da, kad već govorimo o tome.

Crnci predstavljaju gotovo 70 posto igrača u NFL-u. Bijelci su znatno podzastupljeni i, na nekim pozicijama, uopće nisu zastupljeni. Na primjer, nema bijelih braniča u ligi. Niti jednog. Jednog jedinog. Jason Sehorn, Posljednji bijeli branič, umirovio se prije nekih 15-tak godina. Poanta je ovdje očigledna i često se ističe, ali vrijedna je ponavljanja. Ako je komparativni nedostatak crnih trenera simptom rasizma, zašto onda komparativni nedostatak bijelih igrača i potpuni nedostatak bijelih braniča, također nije simptom rasizma? Stephen A. Smith se brine da se prema crncima, plaćenima milijune dolara kako bi igrali, postupa nepravedno. Pa, što je onda sa svim bijelcima koji bi htjeli biti plaćeni milijune za igranje, ali uopće nisu stavljeni u momčad? Osobno, volio bih ugovor vrijedan 45 milijuna dolara kako bi igrao na mjestu krilnog hvatača u NFL-u. Činjenica da imam brzinu i atleticizam bodljaša nije bitna. Sve što gledamo jest rasa, zar ne?

Rasne cjepidlake uvijek odmahuju na ovu činjenicu. “Oh, to je drugačije”, uvjeravaju nas. Kako? Kako god objašnjavate manjak bijelih NFL igrača, zašto se ne upotrijebi slično objašnjenje za manjak crnih trenera?




Imajte na umu, ako ste sjajan igrač ne znači da ćete biti i sjajni trener, kao što ne znači da bi kao odličan kemičar bili jednako uspješni profesor kemije. Bill Belichick je igrao lacrosse. Andy Reid je bio obarač u napadu za malu koledž momčad. John Harbaugh također nikad nije bio profesionalac. To su neki od najboljih trenera u današnjoj igri. Doista, iz bilo kojeg razloga, stvarno veliki igrači često postaju loši treneri (vidi: Singleton, Mike). Dakle, možda više bijelaca završi na trenerskoj klupi upravo zato što ne mogu igrati. Kao što izreka govori, oni koji ne mogu raditi, podučavaju. Možda je manje crnaca trenera zato što mogu igrati i radije bi se time bavili.

Moje objašnjenje odgovara činjenicama na terenu bolje nego teorija rasizma. Ako NFL ima predrasude prema crncima, teško je objasniti zašto se to ne bi proširilo i na igrače. Također je teško objasniti kako je Marvin Lewis, crnac, održao svoj posao 15 godina kao glavni trener Bengalsa iako nikad nije pobijedio utakmicu u doigravanju. Uz dužno poštovanje impresivnoj osrednjosti Jasona Garretta i Jeffa Fishera, ne mogu se sjetiti bijelog glavnog trenera u nedavnoj povijesti koji je držan toliko dugo unatoč totalnom nedostatku uspjeha u doigravanju. Hue Jackson, također crni trener, držan je u momčadi Bengalsa dvije godine iako je u tom razdoblju uspio pobijediti u samo tri utakmice. Mike Tomlin zadržava posao u Steelersima iako njegova momčad nije uspjela proći prvi krug doigravanja u osam od posljednjih devet godina. Evo još jednog crnog trenera koji se ne tretira na način koji biste očekivali kad bi postojala rasistička zavjera protiv crnih trenera.

Teorija NFL-je-rasistički predviđa da bi se crnim trenerima, ako uopće budu angažirani, postavili mnogo stroži standardi i da bi bili bačeni na ulicu za najmanju sitnicu. Ali to nije ono što vidimo da se zapravo događa. Martyju Schottenheimeru pokazana su izlazna vrata nakon što je svoju momčad doveo do rezultata 14-2 2006. godine. Pošto je bijelac, svi su zaključili da je razlog bio loše doigravanje i napeti odnosi s vlasnikom momčadi. Da je crnac, svi bi to smatrali dokazom sustavnog rasizma. Kao i obično, objašnjenje rasizma je nepobitno. Što god se dogodi, automatski je dokaz u njegovu korist, iako se potpuno ista vrsta dokaza nikada ne bi mogla upotrijebiti za dokazivanje rasizma u obrnutom smjeru.

Ako trgovci politikom identiteta žele da ih se shvati ozbiljno, vjerojatno bi trebali prestati tražiti rasističke zavjere u profesionalnim sportovima. Zapravo, vjerojatno bi trebali u cijelosti prestati tražiti rasističke zavjere. Ne govorim da takve vrste zavjera ne postoje ili da nikad nisu postojale, ali prepoznat ćete je kad je vidite. A nećete je vidjeti u modernom NFL-u.

Matt Walsh je pisac, govornik, autor i jedan od najutjecajnijih mladih pripadnika religijske desnice.