Ilegalna imigracija i ‘rasna pravičnost’

Peter Kirsanow

YouTube via NBC News

Bidenova administracija je u samo nekoliko minuta od preuzimanja vlasti prikazala duboko zanemarivanje Amerikanaca plavih ovratnika izdavanjem niza izvršnih naredbi koje će nanijeti trenutnu i dugoročnu štetu prihodima i zaposlenosti radnika niže i srednje klase. Među tim naredbama bile su i one koje se odnose na imigraciju.

Budući da Amerikanci nemaju primjetnih koristi od imigracijskih politika koje je najavila Bidenova administracija, čak su i ulizivački mediji bili prisiljeni postaviti pitanje zašto je prvi prioritet administracije zaustavljanje deportacija, oslobađanje ilegalnih imigranata iz pritvora i zaustavljanje izgradnje zida. Odgovor: “Rasna pravičnost.” Čak ni administracija zadubljena u nadrealnost ne može objasniti na koji način odbijanje provođenja imigracijskih zakona ima bilo kakve veze s rasnom pravičnosti (za galaktičku besmislicu zamolite ih da objasne značenje “rasne pravičnosti”).

Ipak, jedna stvar je sigurna: Amerikanci, osobito oni plavih ovratnika — i nesrazmjerno crnci — će platiti signalizaciju vrline ove administracije.

Razina zaposlenosti crnaca smanjila se alarmantnih 18 bodova tijekom tri desetljeća koja su prethodila Trumpovoj administraciji. Dokazi iznijeti pred američkom Komisijom za građanska prava pokazuju da je 40 posto tog pada zbog ilegalne imigracije. Dokazi također pokazuju da je ilegalna imigracija smanjila razine plaća 960$-1.500$ godišnje, ovisno o zemljopisnom tržištu.

To nije zato što niskokvalificirani Amerikanci — bez obzira na rasu — nisu spremni raditi. To je zato što nisu voljni raditi za drugorazredne plaće (i često u nazdovoljavajućim uvjetima) koje se nude ilegalnim imigrantima — kohorti koja se vjerojatno neće žaliti Komisiji za jednaku mogućnost zapošljavanja, Zaštiti na radu ili Odjelu za plaće i radno vrijeme Ministarstva rada.

Neizbježni priljev ilegalnih imigranata potaknut Bidenovim izvršnim naredbama dodatno će istisnuti crnce iz radne snage. To neumoljivo povećava broj Amerikanaca koji za život ovise o vladi. To će dodatno povećati broj nezaposlenih crnaca te istodobno smanjiti plaće crnaca koji imaju posao.

Što kažete na takvu “rasnu pravičnost”?