Napad na Kapitol djelomično koordiniran na Twitteru. Hoće li ga Apple, Google i Amazon sad zabraniti?

Matt Margolis

Screenshot: YouTube

FBI je upozorio agencije za provođenje zakona prije napada na američki Kapitol prošlog tjedna da će biti potencijalnog nasilja, izvješćuje Associated Press. Ovo izvješće proturječi ranijim izjavama da ih je incident dočekao nespremne.

Nakon incidenta, liberalni su mediji ovjekovječivali tvrdnju da je predsjednik Trump poticao nasilje, a Big Tech je to iskoristio kao izgovor da mu zabrani pristup različitim platformama. Suspendiran je s Facebooka na najmanje tjedan dana, a na Twitteru je zaradio trajnu zabranu, kao i nekoliko drugih osoba povezanih s Trumpom i njegovim naporima da razotkrije prijevaru na izborima 2020. godine.

No, Big Tech nije bio gotov. I Google i Apple uklonili su aplikaciju Parler iz svojih trgovina aplikacija, tvrdeći da je alternativna platforma za slobodu govora korištena na koordiniranje napada na Kapitol. Međutim, prema Associated Press, Twitter je također korišten u tu svrhu.

Dužnosnici Obrane i Nacionalne garde, uključujući McCarthyja, rekli su u proteklih nekoliko dana u intervjuima da im je D.C. rekao kako vjeruju da će prosvjedi biti slični onima 14. studenog i 12. prosinca. I izjavili su da su im savezni organi za provođenje zakona rekli da je bilo aktivnosti na Twitteru, ali da ne očekuju razinu nasilja koje su naposljetku vidjeli prošle srijede.

Aktivnosti na Twitteru? Nije li “aktivnost” na Parleru bila izgovor za uklanjanje aplikacija s Google Play i Apple trgovina aplikacija i za Amazon za prestanak davanja usluga hostinga?

Je.

Apple, Google i Amazon sad imaju izbor: Ili vratiti Parler ili zabraniti Twitter. Ako to ne učine, Parler, koji sad tuži Amazon zbog kršenja ugovora, sad s dokazima može tvrditi da su bili diskriminirani, a na sličan način mogu tužiti i Apple i Google zbog diskriminacije.