PRAGER: Air Canada svojim putnicima: ‘Tko vas šiša’

Dennis Prager

Prošlog je tjedna Air Canada najavila da više neće koristiti frazu “dame i gospodo” na svojim letovima. Ova politika je dio “predanosti poštivanju seksualnog identiteta, raznolikosti i inkluzije”, istaknuto je u internom dopisu.

Umjesto rodno određenih “dame i gospodo” (“ladies and gentlemen” i “mesdames et messieurs” – sve objave na Air Canada su na engleskom i francuskom jeziku), posada će se morati obratiti putnicima kao “svi” (“everybody” i “tout le monde“).

LGBTQ skupine su oduševljene.

Većina ostalih ljudi nije.

Nepotrebno je reći da Air Canada nikad nije provela anketu među svojim putnicima ili zaposlenicima. Ljevica vjeruje u demokraciju samo kad osvoji većinu glasova. Kad izgubi većinu glasova, ona demokraciju smatra neispravnom. Savršeni primjer toga je pokušaj ljevice u Britaniji i ostatku Europe da poništi glasove britanskog naroda u korist napuštanja Europske unije (poznatijeg kao Brexit). Pošto je ljevica izgubila, ona smatra da je takvo provođenje demokracije nevažeće.

Svi znaju da bi u glasanju putnika Air Canade — recimo, svih onih koji su uključeni u program čestog letenja — čak i liberalni Kanađani glasali za zadržavanje “dame i gospodo”. Čak bi i među beskonačno malim brojem transrodnih Kanađana, gotovo svi glasali za zadržavanje “dame i gospodo”. Zapamtite, transrodni pojedinci se snažno identificiraju kao muški ili ženski — oni jednostavno odbacuju svoj biološki spolni identitet. Dakle, koga točno Air Canada čini udobnijim? Zasigurno ne 99-plus posto Kanađana koji se identificiraju sa svojim biološkim spolom, a niti djelić postotka onih transrodnih Kanađana.

Oni navodno ugađaju onim najrjeđim ljudskim bićima: onima bez spolnog identiteta. A čak ni svaki član te skupine ne bi glasao za izbacivanje “dame i gospodo” s letova Air Canade. Nedavno sam intervjuirao jednu takvu osobu u svojoj radio emisiji, profesoricu Camille Pagliu, jednu od glavnih mislilaca našeg vremena. Ona mi je rekla da se ne identificira ni kao žensko ni kao muško, ali misli da je društvo poludjelo u svojoj žurbi da izbriše muško i žensko.

Istina je da samo LGBTQ aktivisti (uključujući njihove cisrodne heteroseksualne pristaše) odobravaju promjenu Air Canade.

Dakle, zašto se Air Canada odlučila na ovakav potez?

Da bi se osjećali dobro o sebi i kupili dobru volju kod nekih od najmoćnijih društvenih sila u engleskom govornom svijetu: LGBTQ aktivističkim skupinama. Ljevičarstvo velikog biznisa — poput nedavnog videa Citibanka koji sadrži povrijeđene i ljute reakcija mladih djevojčica (u dobi od oko 10 do 13 godina) kad im kažu da su žene “manje plaćene od muškaraca” za isti posao — najbolje se može opisati kao moralni onanizam.




Ne postoje drugi razlozi za ovu odluku Air Canade. Air Canada je uvrijedila gotovo sve svoje putnike — muške, ženske, heteroseksualne, gay i transrodne — koji žele da im se obraćaju s dame i gospodo. Ali to Air Canadi ne znači ništa. I vjerojatno je da će američke zrakoplovne kompanije slijediti taj put. Ne postoji ljevičarska pozicija, koliko god ona bila radikalna ili apsurdna, koja šteti biznisu.

Biznisu može naštetiti samo zauzimanje konzervativnog stava. Vlasnik Chick-fil-A vjeruje u jedinu postojanu definiciju braka koja je ikad postojala — zajednica muškarca i žene — i on se bojkotira, zatvara ili mu se nikad ne dozvoljava otvaranje. Činjenica da Chick-fil-A zapošljava i uslužuje homoseksualce, uključujući oženjene homoseksualce, ne čini nikakvu razliku ljevičarskim mrziteljima.

Forbes je prošli tjedan izvijestio da je nakon samo osam dana od otvaranja novog Chick-fil-A, “trgovački centar Oracle u Readingu, izvan London …. ukinuo zakup … Prodajno mjesto u Readingu, oko 35 milja udaljeno od Londona, bilo je pokušaj testiranja voda metropolitanskog područja. Ali, kampanja Reading Pride-a, LGBT organizacije, pozvala je na bojkot američkog brenda zbog podržavanja skupina za koje kažu da su neprijateljski nastrojene prema gay pravima.”

Ranije ove godine, zračna luka u San Antoniju zabranila je Chick-fil-A otvaranje restorana. A gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio i bivši gradonačelnik Chicaga Rahm Emanuel pokušali su spriječiti otvaranje njihove poslovnice u svojim gradovima — zbog stavova vlasnika, a ne politike Chick-fil-A.

Air Canada neće platiti nikakvu cijenu zbog svoje odluke kojom je uvrijedila ogroman broj svojih klijenata i za potkopavanje jednog od najljepših i najtemeljnijih građevnih blokova civilizacije: postojanje, pa čak i slavlje, dva spola. Niti jedna kompanija ne plaća tu cijenu — od Air Canade, Citibanka i Gillettea (čiji je video o “toksičnoj muškosti” bio “tko vas šiša” gotovo svim svojim muškim klijentima), sve do Nikea (koji je za svog nacionalnog glasnogovornika odabrao igrača američkog nogometa koji ne želi ustati na nacionalnu himnu i prezire Ameriku).

Takva je snaga i stisak današnje ljevice — u velikim kompanijama, jednako kao u novinarstvu i u našim školama. To nije novost. Kao što čuveni citat, pripisan (ali vjerojatno ne i izgovoren) Lenjinu, glasi: “Kapitalisti” — u ovom slučaju, Zapadne kompanije — “će nam prodati uže s kojim ćemo ih objesiti”.

Ako Zapad potone, to možete zahvaliti velikim kompanijama poput Air Canade, jednako kao i sveučilištima i medijima.

Dennis Prager je američki radijski voditelj i publicist te jedan od istaknutih predstavnika američkih konzervativnih intelektualnih krugova početkom 21. stoljeća. Najpoznatiji je po pokretanju obrazovne zaklade “Prager University”, koja u petominutnim videozapisima proučava i razjašnjava brojna politička, povijesna i ekonomska pitanja s konzervativnog gledišta.