Novi ljevičarski gradonačelnik Budimpešte pozvao Sorosa natrag u Mađarsku

Arthur Lyons

Prva stvar koju je novi ljevičarski globalistički gradonačelnik Budimpešte poduzeo otkako je izabran bila je dopustiti ostanak Srednjoeuropskog sveučilišta (CEU) Georgea Sorosa u glavnom gradu Mađarske.

Prošle godine, CEU je planirao preseliti svoje diplomske programe u Beč nakon što je mađarska vlada 2017. godine usvojila zakon koji je proglasio da sveučilište više ne može izdavati američke diplome uz one mađarske.

U nedjelju, mađarske opozicijske stranke okupile su se u koaliciji koja je uspjela poraziti stranku Fidesz na lokalnim izborima u nekoliko gradova, od kojih je najznačajniji glavni grad Mađarske, Budimpešta. Stranke koje su u prošlosti bile ideološki suprotstavljene, okupile su se s ciljem da pobijede (jedva) stranku Viktora Orbana na nekoliko lokalnih izbora.

Bivšeg gradonačelnika Budimpešte, Istvana Tarosa iz Orbanove Fidesz stranke, zamijenit će član zelenih, Gregely Karacsony.

Karacsony je obećao da će izvršiti nekoliko promjena u mađarskoj prijestolnici.

Prema izvješću Financial Timesa, jedan od njegovih glavnih prioriteta je ostanak Srednjoeuropskog sveučilišta Georgea Sorosa u Budimpešti.




Srednjoeuropsko sveučilište, sveučilište liberalnih umjetnosti koje je osnovao istaknuti globalist i ljevičar George Soros, nedavno je prebacilo veći dio svoje operacije u Beč, nakon što ga je iz Mađarske izbacilo zakonodavstvo koje je donio Fidesz.

Vlada Viktora Orbana smatra da Soros i njegovo sveučilište propagira ideje, vrijednosti i politike koje su u suprotnosti s idejama, vrijednostima i politikama mađarske neliberalne demokracije.

Orban je u više navrata optužio Sorosa da koristi svoje milijarde kako bi poplavio Europu s migrantima, kao i za propagiranje neo-marksističkih ideja širom kontinenta.

Nakon ovih općinskih izbora u Mađarskoj, nekih tri milijuna od mađarskih deset milijuna građana živi u područjima u kojima ljevičarska opozicija drži vlast na lokalnoj razini.