Njemačka: Vlasti uhitile Sirijca zaposlenog u školi zbog sumnje da je planirao bombaški napad

Arthur Lyons

Vlasti u Njemačkoj uhitile su sirijskog migranta za kojeg tvrde da je nabavio kemikalije za konstrukciju bombe namijenjene ubijanju što više Nijemaca moguće.

Osumnjičenog, 26-godišnjeg Sirijca i domara u osnovnoj školi, uhitila je u utorak Grenzschutzgruppe 9 (GS9) — elitna taktička postrojba njemačke Savezne policije — jer je pripremao “ozbiljan čin nasilja na štetu države”, izvijestio je Berliner Morgen Post.

Od proljeća 2019. godine, sirijski muškarac vojne dobi razmjenjivao je upute o konstrukciji oružja i proizvodnji eksploziva preko grupe na Telegram Messengeru povezane s terorističkom organizacijom Islamske države, potvrđeno je iz Ureda glavnog tužitelja Berlina.

“Svrha razgovora bilo je pripremanje terorističkih napada”, navodi se u izjavi.

Sudionici grupe na Telegramu razgovarali su, između ostalog, o korištenju eksploziva protiv “nevjernika i Židova” prenosi Tagesspiegel.

Grupa na Telegramu također je razmijenila upute o proizvodnji plastičnog eksploziva, paketa bombi i magnetskih bombi te nabavci AK-47, mitraljeza i drugog vatrenog oružja, rekao je tužitelj.




Prema saveznom tužitelju, radikalni islamist počeo je nabavljati komponente i kemikalije potrebne za izrađivanje eksplozivne naprave u siječnju 2019. godine. U kolovozu i rujnu 2019. godine, kupio je otopinu acetona i vodikovog peroksida — kemikalije koje su potrebne u proizvodnji visokoeksplozivnog sredstva triacetontriperoksida (TATP).

Bomba je trebala eksplodirati u nepoznato vrijeme na nepoznatoj lokaciji negdje u Njemačkoj s namjerom ubijanja i ozljeđivanja što je više moguće ljudi.

Prije uhićenja, osumnjičeni je bio zaposlen u osnovnoj školi kao čistač, a prije toga je radio u berlinskom Bode muzeju sve do rujna, rekao je senator unutarnjih poslova Andreas Geisel (SPD) u utorak. 26-godišnji islamist bio je u Njemačkoj od 2014. godine.

Gradonačelnik Berlina, Michael Müller iz Socijaldemokratske stranke, zahvalio je snagama sigurnosti i pohvalio njihove napore. “Dobar je znak što je policija tako dobro organizirana da može neposredno djelovati na bilo kakvo sumnjivo djelo.”

Aktivistica Amy Meek komentirala je na Twitteru:

“Nije čudno što je islamski migrant koji je planirao džihadsku terorističku akciju radio u osnovoj školi. Njemačke javne škole više ne uče djecu o kršćanskoj religiji ili kulturi, već umjesto toga uče djecu o pet stupova islama, džamijama, šerijatskom zakonu i tako dalje…”