Španjolska slijedi Poljsku u šokantnoj prijetnji izlaska iz EU: ‘Dosta je ponižavanja’

Oli Smith

EldistritoTV via YouTube

U Španjolskoj raste pritisak na desničarske stranke da podrže izlazak iz Europske unije u Brexit stilu, nakon široko rasprostranjenog bijesa diljem zemlje zbog presude Europskog suda pravde (ECJ).

Španjolska se ovaj tjedan pridružila Poljskoj i tako postala druga zemlja koja tvrdi da bi mogla napustiti EU, uslijed sve većeg bijesa zbog moći koju Bruxelles ima nad zemljama članicama. Treća po veličini stranka u Španjolskoj, Vox, pod velikim je pritiskom kako bi podržala španjolsku verziju referenduma o Brexitu, nakon sve većeg bijesa zbog ovotjedne resude ECJ-a. Predsjednik stranke kritizirao je EU, tvrdeći da je ECJ poništenjem presude španjolskih sudova ponizio zemlju i njezin suverenitet.

U četvrtak je najviši sud EU-a presudio da zatvoreni vođa katalanskih separatista treba imati parlamentarni imunitet.

Oriol Junqueras je bio jedan od devetorice čelnika pokreta za neovisnost koji su zatvoreni u Španjolskoj nakon ilegalnog referenduma o neovisnosti.

Međutim, u svibnju je izabran u Europski parlament kao zastupnik.

Presuda je odbacila argumente Madrida da se gosp. Junqueras nije kvalificirao za zastupnika jer nije položio zakletvu španjolskom ustavu.

Bijesna reakcija Španjolaca uzrokovala je da hashtag “Spaxit” — španjolski izlazak iz Europske unije — postane trend na Twitteru.

Predsjednik Vox-a Santiago Abascal kritizirao je suce u Luksemburgu koji su presudili da bi gosp. Junqueras, koji je osuđen na 13 godina zbog pobude, trebao biti oslobođen.

Odmah je tweetao da Španjolska “ne bi trebala poštovati” presudu ECJ-a.

Nastavio je s tvrdnjom da bi Španjolska trebala uzvratiti ovom “uplitanju”, prije nego što je dodao da Vox “neće trpjeti više poniženja”.




Abascal je kasnije tweetao: “Španjolska (kao i ostale zemlje) se ne bi trebala pridržavati presuda onih koji napadaju naš suverenitet i sigurnost.”

Vox je na Twitteru koristio hashtag #EspañaLoPrimero ili Španjolska prva.

Stranka Vox, koja je na posljednjim izborima osvojila 52 mjesta u Kongresu, je treća najveća stranka u Španjolskoj i zabilježila je veliki porast podrške u posljednjih godinu dana.

Stranka poziva na repatrijaciju ovlasti iz Bruxellesa nacionalnim vladama, ali nije još javno podržala “Spaxit”.

Prema Daily Telegraphu, krajnje desna stranka izložena je pritiscima svoje baze kako bi pokrenula kampanju za referendum o izlasku iz EU-a.

Reakcija iz Španjolska došla je samo nekoliko dana nakon što je Vrhovni sud Poljske upozorio da bi ta zemlja mogla napustiti EU zbog svojih prijedloga za reformu pravosuđa.

Vrhovni sud je rekao: “Kontradikcije u poljskom i europskom zakonodavstvu će vjerojatno dovesti do intervencija EU institucija u vezi kršenja EU sporazuma i dugoročno dovesti do potrebe za napuštanjem Europske unije.”