BROWN: Njemačka godina džihada

Stephen Brown

U prošloj godini, kao i prethodnim godinama, islamski teroristi imali su pune ruke posla u Njemačkoj.

Njemačka godina terorizma započela je u ožujku sa simpatičnim muslimanskim parom — mužem Tunižaninom, ženom njemačkom državljankom — koji su uhićeni radi planiranja kemijskog napada. Ured saveznog tužiteljstva priopćio je kako je suprug, 30-godišnji Seif Allah A., stekao znanje o pretvaranju ricina u oružje i putem interneta naručio 3.300 grama otrova.

Uhićen u Kolnu, bračni se par također suočava s optužbama za planiranje napada korištenjem metalnih kuglica i domaćeg eksploziva. Oboje su zatražili članstvo u Islamskoj državi (IS). Oni su svoje planiranje napada započeli 2018. godine nakon što Seif u dva navrata nije uspio prijeći tursku granicu u Siriju.

Također u ožujku, njemačka policija izvršila je pretres i uhitila 11 salafista na području saveznih država Hesse i Falačkog Porajnja, od kojih su dvojica bila braća. Prema uredu tužitelja u Frankfurtu, oni su se “zajednički dogovorili izvesti islamski teroristički napad koristeći vozilo i vatreno oružje kako bi ubili što više ‘nevjernika’ moguće”.

Muškarci su bili u dobi između 20 i 42 godine i kontaktirali su trgovce oružjem, unajmili veliki kamion i skupili novac za napad, od kojeg je 22.000 dolara zaplijenjeno prilikom pretresa. Čak su počinili zločin kako bi pribavili novac za svoj zli plan.

U travnju, njemačka policija je u devet od 15 njemačkih država izvršila pretres u prostorijama koje je smatrala djelom islamističke mreže. Posebna su meta bile dvije navodne islamske dobrotvorne organizacije, Ansar International i WWR Help. Policija je, navodno, Ansar dugo vremena držala pod prismotrom.

Sumnja se kako su obje dobrotvorne organizacije “propagandistički i financijski” pomagale Hamasu pod svom dobrotvornom krinkom, rekao je savezni ministar unutarnjih poslova. Hamas je u Njemačkoj zabranjen kao teroristička organizacija.

“Tko god pod plaštom humanitarne pomoći pomaže Hamas, prezire temeljne vrijednosti našeg ustava”, rekao je ministar unutarnjih poslova.

Ansar je u Njemačkoj osnovan u Düsseldorfu 2012. godine i aktivan je u više od 50 zemalja, osobito na Bliskom istoku.

U svibnju, policija je uhitila osam osoba nakon što je specijalna jedinica komandosa pretresla stanove u Oberhausenu. Oni nisu osumnjičeni za zavjeru za teroristički napad, već zbog podrške Islamskoj državi, kojoj su slali novac.

Većina uhićenih bila je iz Bosne i Hercegovine i bili su u srodstvu. Četvorica uhićenih bili su muškarci, a ostale četiri osobe bile su žene.

U rujnu, slični pretresi 16 objekata izvršeni su u saveznoj državi Schleswig-Holstein na sjeveru Njemačke protiv 11 osoba za koje se također sumnja da su financijski podržavale Islamsku državu. Članovi skupine uglavnom su pristigli iz Sirije.

U listopadu u Limburgu, muškarac je oteo kamion i zaletio se u osam vozila, ozlijedivši sedmero ljudi koji su tretirani u bolnici. Muškarac je bio iz Sirije i stigao je u Njemačku 2015. godine, godine kad je savezna kancelarka Angela Merkel pustila milijun izbjeglica iz Sirije u Njemačku.

Sirijac je silom izvukao vozača iz njegovog kamiona prije nego je oteo vozilo. Vozač je pitao muškarca: “Što želiš od mene?”, ali Sirijac nije rekao ništa.

Nakon sudara, Sirijac je krvario iz nosa, imao okrvavljene ruke i rekao: “Boli me čitavo tijelo”. Rekao je da se zove Muhammed.




Sljedeći islamski teroristički incident dogodio se u studenom u Offenbachu. Trojica osumnjičenih članova Islamske države uhićena su nakon pretresa tri stana od strane 170 policajaca.

Jedan od osumnjičenika bio je makedonskog podrijetla u dobi od 24 godine, dok su ostala dvojica bila turski državljani. Makedonac je nabavljao dijelove za proizvodnju eksploziva i tražio oružje na mračnoj mreži (dark web).

Sva trojica bila su već poznata policiji i bili su prijatelji već godinama, odrastajući u Offenbachu. Policija je rekla da nije jasno jesu li djelovali prema uputama članova Islamske države u Siriji ili Iraku.

Također u studenom, njemačka policija uhitila je “radikalnog islamista” iz Sirije koji je živio u Njemačkoj od 2014. godine. Tužitelji su izjavili da je muškarac planirao napad osmišljen kako bi “ubio i ozlijedio maksimalni broj ljudi”. Prema njemačkoj televizijskoj postaji, 26-godišnji muškarac bio je na vrhu liste savezne policije opasnih islamističkih ekstremista. Njegovo ime nije objavljeno.

Američka obavještajna služba zapravo je dala upozorenje svojim njemačkim kolegama u vezi tog muškarca. Amerikanci su rekli da je muškarac “na internetu pridobio informacije o tome kako izraditi bombu te razgovarao na internetu chatovima u vezi planiranja napada.” Njemački tužitelji rekli su da je Sirijac “počeo nabavljati potrebne komponente i kemikalije za izradu eksplozivne naprave”. Muškarac je radio kao domar u jednoj berlinskoj osnovnoj školi.

Prosinac je donio presudu protiv žene, Songul G., kojoj je izrečena kazna zatvora u trajanju od pet godina i devet mjeseci zbog pokušaja “krajnje konspirativnog” načina krijumčarenja terorista IS-a u Njemačku.

“Željela je pomoći u donošenju terora u Njemačku”, rekao je sudac prilikom čitanja presude. “Vi niste toliko naivni koliko biste željeli da vjerujemo.”

Žena prekrivena velom branila se rekavši da djeluje iz naivnosti i zbog podmukle propagande. Sudac je, međutim, rekao da je “djelovala krajnje konspirativno i ne temelju svog radikalnog islamskog uvjerenja.”

Ljupka dama, koja se 1999. preobratila na islam, sanjala je o životu u “kalifatu” i o “smrti nevjernika”. Pripremila se na putovanje u Siriju sa svoje troje djece, cijelo se vrijeme pitajući može li i dalje primati novac od njemačke vlade za svoju djecu u Siriji.

Sudac je smatrao da je želja Songul za odvođenjem svoje djece u sirijsku ratnu zonu osobito vrijedna prijekora.

“Točno ste znali što vas tamo očekuje i usprkos tome željeli ste odvesti svoju djecu”, rekao je sudac, dodajući da u Siriji, “djeca moraju rezati glave zarobljenika ili im pucati u lice”.

Songul je pronašla “oduška” za svoju mržnju u planiranju terorističkog napada “na veliki glazbeni festival na području Hildesheima”. Po Njemačkoj su se tražile žene koje bi se udale za teroriste IS-a koji bi izvršili napad. Brak bi im, očeivalo se, pomogao pri ulasku u zemlju. Songul je rekla da je spremna udati se za potencijalnog napadača. Dvojica takvih IS-ovih terorista, kamuflirani kao izbjeglice, uhićeni su u Turskoj na svom putu za Njemačku.

Songul je uzimala satove vožnje kamionom, ali postala je poznata po svojim radikalnim izjavama. Jednom je, na pitanje kamo se želi odvesti, rekla: “Vozit ću se preko sljedeće božićne tržnice.” To je vjerojatno bila referenca na užasan napad na božićnu tržnicu u Berlinu 2016. godine, kad je Tunižanin kamionom namjerno pregazio i ubio dvanaestoricu ljudi. Pored svih ovih islamskih terorističkih incidenata u 2019. godini, policija se morala baviti i sa 119 bivših pripadnika Islamske države koji su se vratili iz Sirije. Članova IS-a koji su se vratili u zemlju bili su uključeni u terorističke zavjere u drugim europskim državama poput Francuske. Ti Nijemci se također moraju istražiti za zločine koje su možda počinili kao članovi IS-a.

“Imamo posla s velikim brojem povratnika koji su počinili zločine povezane s Islamskom državom”, rekao je član saveznog parlamenta.

Gledajući natrag na 2019. godinu, jedna stvar je gotovo sigurna: za njemačke sigurnosne snage neće biti odmora u 2020. godini.