Njemačka: Uhićeni teroristi koji su planirali napad na sinagogu

David Rosenberg

Njemačke vlasti uhitile su osumnjičene islamističke teroriste u nizu pretresa diljem zemlje u utorak ujutro, izvijestio je AFP.

Čečenski državljani za koje se sumnja da su dio terorističke zavjere uhićeni su u policijskim pretresima u Berlinu, Brandenburgu, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Tiringiji, objavio je tweet ureda državnog odvjetnika.

“Pod sumnjom planiranja ozbiljnog čina nasilja koji ugrožava državu, nalozi za pretres provode se u Berlinu, Brandenburgu, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Tiringiji.”

Osumnjičeni uhićeni u pretresima u dobi su od 23 do 28 godina i prema berlinskoj policiji sumnjiče se da su “istraživali lokacije” za mogući teroristički napad.




Policija navodi da je prvi put posumnjala u terorističku ćeliju nakon pregleda jednog mobitela tijekom rutinskog policijskog zaustavljanja. Slike na mobitelu izazvale su sumnju policijskih službenika, što je dovelo do šire istrage koja je kulminirala pretresima u utorak.

Prema Der Spiegelu, jedna od meta koju je teroristička ćelija razmatrala za napad bila je berlinska sinagoga. Policija je pronašla snimku sinagoge koju su snimili pripadnici ćelije, navodi izvješće.

Među potencijalnim metama napada bili su i trgovački centri.

Policija je tijekom pretresa konfiscirala novac, računalnu opremu i noževe.