SAD želi osloboditi Srednju Europu od njezine ovisnosti o ruskoj energiji

Remix News

Sjedinjene Države obvezale su se podržati energetske investicije Tri mora s milijardu dolara, rekao je poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz tijekom novinarskog brifinga na 56. Sigurnosnoj konferenciji u Münchenu, dodavši kako je američka podrška “vrlo važna objava koja dokazuje koliko ozbiljno Sjedinjene Države tretiraju Inicijativu tri mora”.

Czaputowicz je izjavio da SAD žele pokazati svoju podršku angažirajući se u razvoju srednjoeuropske infrastrukture zemalja Tri mora, koje uključuju 12 zemalja u koje spadaju Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija.

“Sredstva će se moći koristiti za povećanje prijenosa energetskih resursa i poboljšanja stanja infrastrukture”, rekao je.

Ministar vanjskih poslova izjavio je da će se summit Inicijative tri mora 2020 održati u Estoniji. On će se usredotočiti na razvoj cestovne i željezničke infrastrukture na osi sjever-jug zemalja Tri mora i na energetsku infrastrukturu.

Czaputowicz je objasnio da je glavno pitanje stvaranje mogućnosti prijenosa plina između zemalja, što će biti korisno zemljama članicama Tri mora, kao i zemljama poput Ukrajine.




Naglasio je da se podrška SAD-a treba protumačiti kao poticaj zemalja u regiji da postanu neovisne o ruskoj isporuci energije i da on to vidi kao pokušaj SAD-a da se uključe u poslove regije.

“Ovo su vrlo važne geste koje pokazuju da su se SAD usredotočile na ovaj dio Europe i to je vrlo važno za nas”, naglasio je poljski ministar vanjskih poslova.

Czaputowicz je dodao da zemlje Tri mora također žele održati transatlantske odnose i dugovječnost i učinkovitost NATO-a.

Ranije je u Münchenu američki državni tajnik Mike Pompeo najavio da će se SAD obvezati prebaciti milijardu američkih dolara zemljama Inicijative tri mora kako bi podržale energetska ulaganja.

Pompeo je uvjeravao da će ta sredstva biti prebačena putem Međunarodne razvojne financijske korporacije uz podršku američkog Kongresa. Državni tajnik je potvrdio da je cilj “ojačati privatne investicije” u energetskim sektorima zemalja članica.