Švedski povjesničar: Poricanje vlastite kulture je ‘sramotna samomržnja’

Emma R.

Herman Lindqvist, švedski autor i novinar, u potpunosti je razorio SAS-ovu nečuvenu tvrdnju koja je navodila da ne postoji nešto poput skandinavske kulture i da je sva skandinavska kultura ukradena od drugih kultura.

U članku objavljenom u švedskim novinama Dagens Nyheter, Lindqvist je napao najnoviju reklamu SAS-a u kojoj je “budna” zrakoplovna kompanija iznijela nečuvenu tvrdnju da ne postoji ništa jedinstveno skandinavsko ili švedsko.

Lindqvist s pravom smatra da je ova bezukusna tvrdnja “sramotan primjer samomržnje”.

“Švedski poricatelji”, kao što ih naziva, tvrde da se Šveđani nemaju čime ponositi. Međutim, prema Lindqvistu, ljudi koji govore takve stvari jednostavno ne razumiju što je nacija.




“Oni su potpuno u krivu i ne razumiju što je povijest zemlje. Oni pripisuju jedinstvene kvalitete Francuskoj, Norveškoj, Japanu i svim ostalim zemljama na svijetu. Samo Šveđani su jedinstveni u svom nedostatku originalnosti i stalnom poricanju vlastitog karaktera. Švedski poricatelji nisu razumjeli da svaka zemlja na planetu predstavlja sumu iskustava te određene zemlje”, napisao je.

U novije vrijeme, imigracija iz Afrike i s Bliskog istoka dramatično je izmijenila tkivo švedskog društva. Lindqvistov članak također postavlja pitanja o tome kako će u budućnosti izgledati Švedska. Prema njegovim riječima, zemlja već ima najveći udio muslimana u zapadnoj Europi.

“Prema statističkim podacima Švedske (SCB), 1930. godine u Švedskoj je bilo 15 muslimana. Danas ih je više od milijun, a oko jedna trećina njih su prakticirajući muslimani koji ispunjavaju više od 20 džamija. Švedska ima veći udio muslimana u populaciji od bilo koje druge zemlje Zapadne Europe”, piše Lindqvist.