Mađarska će štititi svoje granice ‘pod svim okolnostima’

Hungary Journal

Screenshot: YouTube/PBS News Hour

Mađarska će zaštititi svoje granice “pod svim okolnostima” i neće dopustiti ulazak ilegalnim migrantima, rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nakon razgovora sa srpskim ministrom unutarnjih poslova Nebojšom Stefanovićem u ponedjeljak u Beogradu. U međuvremenu, Austrija šalje policijske jedinice na mađarsko-srpsku granicu, a Mađarska šalje policijske jedinice u Sjevernu Makedoniju i Srbiju.

“Za nas je na prvom mjestu sigurnost zemlje i mađarskog naroda”, rekao je. “Razgovori su se usredotočili na zaštitu granica, kao i na situaciju u Turskoj i Siriji, rekao je Szijjarto. Rekao je da su događanja na tursko-grčkoj granici zabrinjavajuća i sugerirao da bi na stotine tisuća migranata uskoro mogli stići na zapadni Balkan.

Szijjarto je rekao da je nazvao svog grčkog kolegu i dao mu podršku u ime mađarske države. “Mađarska zna kako je to kad su granice zemlje pod organiziranim napadom … dok međunarodni liberalni mediji objavljuju lažne vijesti.”

Trenutačna situacija također naglašava važnost europske integracije zapadnog Balkana, rekao je Szijjarto, tvrdeći da “što su granice europske obrane južnije, to bolje”. Pozvao je EU da ubrza razgovore o pristupanju Srbije, rekavši da je zemlja spremna otvoriti pet novih poglavlja pregovora.




Mađarska je poslala nove policijske snage kako bi pomogla lokalnim snagama u patroliranju granica u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji, priopćila je u ponedjeljak nacionalna policija. Sjedište nacionalne policije poslalo je 30 svojih pripadnika u Sjevernu Makedoniju i 20 u Srbiju. Policajci će patrolirati granicama dviju zemalja i pomagati u uhićenju krijumčara ljudi i ilegalnih imigranata, priopćila je policija na svojoj web stranici. Neki od mađarskih časnika bit će raspoređeni u unutrašnje dijelove dviju zemalja.

Austrija šalje 21 policijskog časnika i dva policijska psa na mađarsko-srpsku granicu kao podrška mađarskoj borbi protiv migracije nakon dogovora ministara unutarnjih poslova Sandora Pintera i Karla Nehammera u ponedjeljak. Nakon sastanka, Nehammer je rekao da će Austrija također podržati Grčku i zemlje na balkanskoj ruti migracije. Austrijske snage također su služile na južnoj granici Mađarske tijekom migrantske krize 2015. godine, štiteći Mađarsku i Austriju, napomenuo je Nehammer.

Migracijska kriza poput one 2015. godine “mora se izbjeći”, rekao je, dodavši da su austrijske vlasti mnogo bolje pripremljene nego su bile u to vrijeme. Reagirajući na najavu turskog predsjednika Erdogana da Turska više neće zadržavati migrante iz Sirije na putu za Europu, Nehammer je rekao da Turska mora poštovati svoj sporazum s Europskom unijom. “EU, Austrija i Mađarska neće dopustiti ucjenjivanje”, rekao je.