Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka obećale pomoći Grčkoj u rješavanju granične krize

Voice of Europe

Screenshot: YouTube/Why Legi

Grčke vlasti ispalile su u srijedu ujutro suzavac i omamljujuće granate kako bi odvratile pritisak migranata na svoju granicu, u jeku krize nakon što je Turska rekla da će njezina granica s Europom biti otvorena za svakoga tko želi prijeći.

U međuvremenu, Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka obećale su pomoći Grčkoj u suočavanju s pritiskom duž njezine granice.

U razgovoru s kolegama iz ostale tri zemlje, češki premijer Andrej Babis rekao je da je situacija ozbiljna i da EU mora zaštititi svoje granice.

“Spremni smo pomoći”, rekao je Babis.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki izjavio je da je njegova zemlja spremna rasporediti čuvare na grčko-tursku granicu, dok je njegov slovački kolega Peter Pellegrini rekao da sve veći broj migranata “predstavlja sigurnosnu prijetnju i to ne samo Grčkoj”.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je se u pokretu nalazi nekih 130.000 migranata koje EU mora zaustaviti na svojim granicama i da će “Mađarska aktivno sudjelovati u tome”.

Četiri zemlje poznate su prema svom oštrom stavu protiv migranata i odbacuju EU plan za redistribuciju izbjeglica u zemlje članice.




U međuvremenu, čelnik Europskog vijeća Charles Michel sastao se u srijedu u Ankari s Erdoganom, dok su potpredsjednik Europske unije Josep Borell i povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič razgovarali s turskim potpredsjednikom Fuatom Oktayem.

U razgovoru s novinarima nakon sastanka s Erdoganom, Borell je rekao da je delegacija EU-a tražila od Turske da “ne potiče daljnje kretanje izbjeglica i migranata prema granicama Europske unije”.

“Imali smo priliku izraziti naše razumijevanje prema teškoj situaciji s kojom se Turska suočava, ali također smo istakli da trenutačni razvoj događaja na europskim granicama ne vodi nikakvom rješenju”, rekao je.

Borell je također rekao novinarima da je odgovor turskih dužnosnika bio da Turska ne potiče ljude na kretanje, već da oni “ne mogu spriječiti ljude u tome”.

Grčke vlasti rekle su da je u srijedu duž grčko-turske kopnene granice bilo oko 15.000 ljudi. Rekli su kako su između subote ujutro i srijede ujutro blokirali 27.832 pokušaja prelaska granice i uhitili ukupno 220 ljudi koji su je uspjeli prijeći.

Ankara se suočila s oštrim kritikama od nekih europskih zemalja.

“Predsjednik Erdogan koristi ljude kao političku nogometnu loptu, kao oružje i instrumente pritiska na Europsku uniju”, izjavio je u utorak austrijski kancelar Sebastian Kurz.