EU će ekonomskim migrantima na grčkim otocima ponuditi 2.000 eura za odlazak kući

Arthur Lyons

Europska unija, u očajničkom pokušaju da olakša sve gore uvjete u migrantskim kampovima na grčkim otocima u istočnom Egejskom moru, namjerava ponuditi ekonomskim migrantima 2.000 eura po osobi da se vrate u svoje domovine.

Iznos koji se nudi je više od pet puta veći od uobičajenog iznosa — 370 eura — koliko se uobičajeno nudi ekonomskim migrantima kako bi im pomogli ponovno izgraditi živote u njihovim domovinama, izvješćuje Guardian.

Program se odnosi samo na ekonomske migrante koji teže udobnijem životu u zapadnoj Europi i ne odnosi se na izbjeglice s legitimnim zahtjevima za azil. Ponuda će vrijediti mjesec dana, budući da se EU komisija boji da će otvoreni program potaknuti još više ekonomskih migranata na put za Europu.




“Izbjeglice se neće vratiti, naravno, one se ne mogu vratiti, ali ekonomski migranti koji možda znaju da neće dobiti pozitivnu odluku u vezi azila mogli bi biti zainteresirani za to”, izjavila je povjerenica Europske unije za unutarnje poslove Ylva Johansson.

Prema Johansson, plan repatrijacije nadgledat će UN-ova Međunarodna organizacija za migracije u suradnji s graničnom agencijom Europske unije Frontex i dati će “priliku ciljanoj skupini”.

Europska unija kaže kako se nada da će 5.000 migranata iskoristiti ponudi koja im se nudi. To znači da bi oko 10 milijuna eura moglo biti istovareno ilegalnim ekonomskim migrantima samo zato što su se pojavili na obalama Grčke, a u taj iznos se ne uključuju troškovi besplatnih letova koji će ih vratiti u njihove matične zemlje.

U ovom trenutku, na pet grčkih otoka u istočnom Egejskom moru živi oko 40.000 migranata. Samo na otoku Lezbosu smješteno je oko 20.000 migranata.