Mađarska implementira biološki spol u zakon odbacujući tako LGBT ideologiju

Remix News

Popraćena prosvjedima LGBT aktivističkih skupina, mađarska konzervativna vlada podnijela je prijedlog zakona parlamentu kojim će se rodna kategorija u osobnim identifikacijskim dokumentima zamijeniti sa spolom pri rođenju, novom i nepromjenjivom kategorijom koja se usredotočuje na “biološki spol”.

Prijedlog zakona podnio je u utorak navečer zamjenik premijera iz Kršćansko-demokratske stranke, Zsolt Semjén, a on također sadrži i nekoliko drugih propisa, od kojih se većina odnosi na mjere koronavirusa u zemlji. Novi će se termin sad pojavljivati na identifikacijskim karticama i ostalim vladinim dokumentima.

Jedna od točaka u zakonu sadrži izmjenu Zakona o registru osoba iz 2010. godine, mijenjajući izraz rod sa “spol pri rođenju”, koji je, prema tekstu zakona, “biološki spol definiran primarnim spolnim atributima i kromosomima.”

“Spol koji je upisan u registar temelji se na činjenici koju je utvrdio liječnik”, navodi se u amandmanu.




Ukupno 15 LGBT skupina i ostalih nevladinih organizacija, uključujući Amnesty International i mađarski Helsinški odbor, pridružilo se prosvjedu govoreći da je prijedlog amandmana neustavan.

S druge strane, većina kršćanskih crkava zalaže se u korist promjene, a reakcija društvenih medija — iako polarizirana — također uglavnom podržava promjenu.

Prema istraživanju Eurobarometra, 62 posto Mađara su katolici, nekih pet posto protestanti i još osam posto su pripadnici drugih kršćanskih denominacija.