PRAGER: 5 argumenata protiv tvrdnje ‘Amerika je rasistička zemlja’

Dennis Prager

Ljevičarska optužba da je Amerika rasistička zemlja predstavlja najveću nacionalnu klevetu još od Krvne klevete izrečene protiv Židova. Amerika je, zapravo, najmanje rasistička, multirasna, multietnička zemlja u povijesti svijeta.

Ni tvrdnja da je Amerika rasističko društvo, ni tvrdnja da je najmanje rasistička zemlja ne mogu se empirijski dokazati. Obje su procjene. No, pošteni ljudi trebaju pružiti argumente koji idu u korist njihovog stajališta. Pronašao sam da je svaki argument rasističke Amerike, a kamoli “sustavno” rasističke, nezadovoljavajući. Na primjer, policija gotovo nikad ne ubija nenaoružane crnce, a u onim rijetkim slučajevima kad to čini (oko 15 puta godišnje), gotovo uvijek postoji valjani razlog za to (kao u slučaju ozloglašenog slučaja iz 2014. u Fergusonu, državi Missouri); policija ubija više nenaoružanih bijelaca nego crnaca; razlog zašto je proporcionalno toliko više crnaca u zatvoru jest taj što crnci neproporcionalno počinjavaju nasilne zločine; i tako dalje.

Postoje vrlo snažni argumenti protiv optužbe da je Amerika rasističko društvo.

Jedno sam ponudio u svojoj prošlotjednoj kolumni:

Br. 1: Ako je u Americi toliko rasizma, zašto je toliko lažnih tvrdnji o rasizmu i izravnih rasnih prijevara?

Ponudio sam 15 nedavnih primjera. Štoviše, vjerojatno nije bilo rasističkih prijevara kad je Amerika doista bila rasistička, kao što nije bilo antisemitskih prijevara u Njemačkoj 1930-ih godina, u doba žestokog antisemitizma. Prijevare su vam potrebne kad je teško pronaći onu pravu stvar.

Br. 2: Konstantno podsjećanje na ropstvo.

Ako danas postoji toliko rasizma u Americi, ne bi bilo razloga za konstantno podsjećanje na ropstvo i Konfederaciju. Sama činjenica da je New York Times, vođa u rasističkoj nepoštenosti, smatrao potrebnim objaviti svoj “Projekt 1619.“, koji nastoji zamijeniti 1776. godinu kao godinu osnivanja Amerike s 1619. godinom, kad su prvi afrički robovi stigli u Ameriku, savršeno oslikava ovu točku. Činjenica da su vodeći američki povjesničari te ere (od kojih su svi liberali i barem jedan od njih je vodio kampanju za opoziv predsjednika Donalda Trumpa) “Projekt 1619.” označili lažnim, dodaje gorivo tom argumentu. Čak i u vezi prošlosti, promicatelji klevete “Amerika je rasistička” moraju lagati kako bi oslikali Ameriku u što je moguće lošijem svjetlu.




Br. 3: Oslanjanje na laži.

“Projekt 1619.”, koji će se sad podučavati u tisućama američkih škola, temelji se na lažima. Svi Amerikanci kojima je stalo do Amerike i/ili istine trebali bi se raspitati hoće li škola njihove djece podučavati ovo i, ako je to slučaj, premjestiti svoje dijete u školu koja to ne čini.

Dvije najveće laži su da je očuvanje ropstva bilo stvarni povod Američke revolucije i da je ropstvo to koje je Ameriku učinilo bogatom.

Čak je i optužba za endemičnu rasističku policijsku brutalnost laž. Nedvojbeno postoje rasistički policajci, ali rasizam ne karakterizira interakciju policije s crncima.

Br. 4: Velika afrička imigracija u Sjedinjene Države.

Gotovo 2 milijuna crnih Afrikanaca i više od milijun crnaca s Kariba doselilo se u Sjedinjene Države samo u posljednjih 20 godina. Zašto bi se toliko crnaca dobrovoljno preselilo u zemlju koja je “sustavno rasistička”, zemlju u kojoj je, prema promotorima klevete “Amerika je rasistička”, svaki bijelac rasist? Jesu li ti crnci glupi? Jesu li ignorantski? A što je s milijunima više koji bi se željeli preseliti ovdje kad bi im to bilo dozvoljeno? Kako osoba objašnjava činjenicu da su Nigerijci, na primjer, među najuspješnijim imigrantskim zajednicama?

Br. 5: Preokupacija s “mikroagresijama”.

Prema popisu rasističkih “mikroagresija” Sveučilišta u Kaliforniji, izreka “Postoji samo jedna rasa, ljudska rasa” predstavlja “rasističku mikroagresiju”. Ovo je, naravno, orvelijanska dvosmislenost. Svatko tko vjeruje da postoji samo jedna rasa po definiciji nije rasist. Da su svi u prošlosti vjerovali da postoji samo jedna rasa, ljudska rasa, nikad ne bi bilo rasizma, a kamoli trgovine robovima temeljene na rasizmu.

Sama činjenica da je ljevica izmislila intelektualnu farsu poznatiju kao “mikroagresija”, poput rasnih prijevara, dokazuje kako malo rasizma postoji u Americi — budući da se čitava teza temelji na činjenici da je toliko malo stvarnih, ili “makro”, agresija.

Rasni neredi, uništavanje ljudskih karijera i života zbog nečeg izrečenog ili učinjenog u bilo kojem trenutku u njihovom životu, uništavanje profesionalnog sporta (osobito košarke i američkog nogometa), uništavanje Amerike i njezine povijesti, klevetanje moralnih divova poput Abrahama Lincolna — sve to se radi zbog laži.

Kao što sam napisao u kolumni prije tri godine: “Židovi su preživjeli Krvnu klevetu. Ali Amerika možda neće preživjeti Američku klevetu. Dok je ova prva kleveta dovela do smrti mnogih Židova, sadašnja kleveta može dovesti do smrti civilizacije. Doista, one najmanje opresivne ikad stvorene.”

Dennis Prager je američki radijski voditelj i publicist te jedan od istaknutih predstavnika američkih konzervativnih intelektualnih krugova početkom 21. stoljeća. Najpoznatiji je po pokretanju obrazovne zaklade “Prager University”, koja u petominutnim videozapisima proučava i razjašnjava brojna politička, povijesna i ekonomska pitanja s konzervativnog gledišta.