Pozivi na uklanjanje križa sa švedske zastave jer je ‘problematičan’

Times of Sweden

Zamijenite švedsku zastavu s nečim “inkluzivnijim”, rekao je znanstvenik i član uprave Humanističkog društva Patrik Lindenfors u svom članku objavljenom u Göteborgs Posten.

U jeku prosvjeda diljem svijeta, čuju se pozivi na promjenu švedske zastave zbog njezinog kršćanskog naslijeđa.

Švedska zastava je križna zastava, sa simbolom križa koji predstavlja kršćanstvo. Smatra se da dizajn zastave vuče podrijetlo od križne zastave korištene u Trećem križarskom ratu.

No, prema Patriku Lindenforsu, simbol je “problematičan” budući da je kršćanstvo navodno povezano s ropstvom i da u Bibliji ne postoji pravilo protiv ropstva.

Međutim, ljudi koji su se borili za ukidanje ropstva bili su kršćanski muškarci poput Williama Wilberforcea i Johna Newtona.




Kao još jedan razlog za promjenu švedske zastave naveo je činjenicu da većina Šveđana nisu više kršćani i da kršćanstvo nije imalo najpozitivniji učinak na Švedsku.

Također misli da je korištenje švedske zastave u vojnim operacijama u bliskoistočnim zemljama problematično, budući da se može “tumačiti kao križarska zastava”. Švedska je bila prisutna u Afganistanu.

U posljednje vrijeme učestali su pozivi na promjenu švedske baštine. Između ostalih, poziv bivšeg gradonačelnika da se kip čuvenog švedskog kralja Karla XII. zamijeni kipom Grete Thunberg.

Prijetnje su također upućene kipovima s likom čuvenog botanista Carla Linnaeusa, što je nogometne navijače potaknulo na obranu kipa od krajnje lijevih ekstremista.