U Ontariu zabilježen najveći porast cijena u restoranima u posljednjih 27 godina. Razlog: povećanje minimalne plaće

Kako izvještava Bloombers, cijene u kanadskim restoranima u siječnju zabilježile su najveći skok u posljednjih 27 godina. Statistika Kanade izvijestila je u petak kako su cijene narasle 1,9%; posljednji put takav rast cijena zabilježen je 1991. godine, kad je tadašnji premijer Brian Mulroney implementirao savezni porez na proizvode i usluge koji je povećao cijene za 7,2% što je još uvijek najveći rast.

Kao što Bloomberg prenosi o siječanjskom rastu cijena, “To se podudara sa zakonodavnim promjenama koje su početkom ove godine povećale minimalnu plaću više od 20% i koja sad iznosi 14C$ (11$) po satu. Rast troškova restorana u siječnju su dio šireg trenda, sa ukupnim rastom inflacije od 0.9% u državi Ontario i 0,7% na nacionalnoj razini.”

Kanadsko vijeće za maloprodaju napominje da je minimalna plaća u Ontariu najviša u Kanadi i da će do 1. siječnja 2019. godine narasti na 15$ po satu.

Kanadski Ustav ostavlja donošenje zakona o minimalnoj plaći svakoj od 10 provincija i 3 teritorija koje čine Kanadu. U Ontariu, učenici mlađi od 18 godina koji rade 28 sati ili manje tjedno tijekom školske stanke, imaju minimalnu plaću od 13,15$ po satu, dok poslužitelji pića dobiju 12,20$ po satu.