Uvredljive šale: Najnovija prijetnja sigurnosti Ujedinjenog Kraljevstva

Scott Greer

Screenshot/YouTube/Lauren Southern

Ujedinjeno Kraljevstvo je još jedanput uklonilo ozbiljnu prijetnju svojoj nacionalnoj sigurnosti.

Ovaj put, UK dovelo je pred lice zakona komičara koji je psa svoje djevojke naučio rimskom pozdravu.

U utorak, škotski YouTuber Mark Meechan – poznatiji kao “Count Dankula” – proglašen je krivim za zločin mržnje opisan kao “pretjerano uvredljiv” zbog toga što je učio psića imitirati fašistički pozdrav.

Namjera egzibicije nije bila promoviranje fašizma ili bijele supremacije već je to bila samo šala kojom je htio isprovocirati svoju djevojku. Taj argument sud nije uvažio i proglasio ga je krivim za “zločin” koji bi mogao rezultirati kaznom od šest mjeseci zatvora.

Bez obzira nalazite li ovu šalu uvredljivom ili ne, teško je argumentirati kako “sieg-heil” psić može predstavljati prijetnju ikome, pogotovo uzmemo li u obzir da nije postojala namjera promoviranja nacizma na bilo koji način. Ovaj pas neće stvoriti Woofen-SS diviziju samo zato što može dići šapu kako bi zatražio poslasticu.

I Dankula nije prvi britanski državljanin koji je koristio naciste kako bi izazvao smijeh i apolitični šok.

Monty Python je svojevremeno imao skeč u kojem je ekipa bila odjevena u nacističke uniforme i salutirala u komičarske svrhe. Nisu bili uhićeni zbog tog čina:

Izvorna punk-rock scena bila je sklona korištenju nacističkih simbola kako bi izazvala šok, iako je većina bendova bila poprilično lijevo orijentirana. To su činili kako bi provocirali konzervativce. Sex Pistolsi su još uvijek kulturne ikone unatoč tome što su koristili rimsko salutiranje.

Omiljeni princ medija, princ Harry, na zabavi s kostimima 2005. godine, bio je odjeven u nacista. Taj loš izbor kostima nije umanjio blistave pohvale koje obično dobija od medija i nije optužen za nikakav zločin.

Interesantno je, da je u stvarnosti podučavanje psa fašističkom salutiranju ljutilo naciste. Treći Reich je pokušao kazniti Finca koji je naučio svog psa rimskom salutiranju jer je to vrijeđalo vladine službenike.

Komedija je često bezukusna i uvredljiva. To je priroda te umjetnosti. Na sreću, sloboda izražavanja je zaštićena u Sjedinjenim Državama i izvođači se ne moraju brinuti da će ih njihove eskapade strpati u zatvor.

Slično se ne može reći za UK.

Zakoni protiv govora mržnje pobrinuli su se da Britanci nemaju pravo na slobodu izražavanja. Ako netko ima mišljenje da ste “pretjerano uvredljivi”, možete završiti u zatvoru. Ako vaši politički stavovi nisu politički korektni, može vam se zabraniti ulaz u zemlju. Ako kritizirate islam ili neku drugu “svetu kravu” na društvenim medijima, očekujte policiju da vam pokuca na vrata.

Takvu zemlju dobijate sa zakonima protiv mržnje. Politički disidenti se potiskuju pod krinkom “javne sigurnosti” i promoviranja “tolerancije”. No kriminaliziranje govora ne postiže niti jedan od ovih ciljeva. Sve što radi je ušutkavanje pojedinaca koji odstupaju od dogma elite.

Čak i javno priznati progresivni komičar Ricky Gervais zna da je to problem, kad je u utorak izrazio prezir prema presudi za Dankulu. “Čovjek je osuđen na sudu zbog šale koja se smatra “pretjerano uvredljivom”. Ako ne vjerujete da osoba ima pravo izrazizi stvari koje smatrate “pretjerano uvredljive”, onda ne vjerujete su slobodu govora”, tweetao je Gervais u utorak.

Britanski komičar demonstrirao je svoj stav kad je uzvratio na pokušaj provokacije ljevičara koji mu je poručio da je “uvrijeđen”.

Kriminaliziranje uvredljivih šala ne čini ništa za javnu sigurnost – jedino što radi je potkopavanje slobode govora i šalje poruku disidentima da stanu u red.

Ujedinjeno Kraljevstvo se suočava s mnogo problema, na primjer tisuće džihadista koji žive u zemlji i porast napada noževima. Psići koji salutiraju fašističkim pozdravom nije jedan od njih.

Cijela svrha zakona o slobodi govora je ta da štiti nepopularne i uvredljive stavove. Nema potrebe za zaštitom stavova moćnika.

Društvo ne podržava slobodu izražavanja samo kad se iznose “neuvredljivi” stavovi.

Teško je reći da ste svjetionik slobode kad bacate ljude u zatvor radi šale, ali britanskim vođama očito nedostaje samosvijesti da bi shvatili tu istinu.

INTERVJU TOMMY ROBINSONA S MARKOM DAN NAKON PRESUDE: