‘VICE’ objavio LUDI članak koji grubo napada branitelje slobode govora

Amanda Prestigiacomo

Vice News p**** zbog branitelja slobodnog govora.

U bizarnom članku koji žali zbog nove “krajnje desne” koalicije koja se okuplja oko prava na slobodu izražavanja, novinar James Poulter kuka: “Krajnja desnica” se “udružuje kako bi obranila svoje pravo da govori sr… svakome ko je voljan slušati.”

Evo naslova i podnaslova mahnitog članka (primjetite da je sloboda govora u navodnicima):

Krajnja desnica se udružuje oko njihovog prava “slobode govora”

Ili drugim riječima, šireći puno rasističkog sr…

Naravno, čak i kad bi ove figure “krajnje desnice”, ili bilo tko drugi, željeli širiti subjektivno gledano “rasistička sr…”, to bi također trebalo bito zaštićeno od cenzure i kažnjavanja od strane vlade, ako zaista vjerujete u slobodu izražavanja. Divlji koncept, znam to.

Poulter nastavlja sa identifikacijom Tommy Robinsona, Martina Sellnera, Brittany Pettibone i Lauren Southern kao osoba “krajnje desnice” vrijedne njegovog prezira. Zbog svog kontroverznog govora, Sellner i Pettibone su deportirani iz Velike Britanije, a Southern je zabranjen ulazak u zemlju na temelju Zakona o terorizmu. Robinson je naknadno održao skup koji slavi slobodu govora na Speaker’s Corneru u Hyde parku.

Nakon što je priznao ove slučajeve i stalno cenzuriranje koje se dešava na koledž kampusima, Poulter ismijava tvrdnju da je sloboda govora pod bilo kakvim napadom.

“Svi ti incidenti, u kombinaciji s prekidanjem nekih razgovora na sveučilištima, uvjerili su krajnju desnicu da je njihovo pravo na slobodu govora u opasnosti. Robinson je čak izdao video snimku, u karakterističnoj maniri žrtve, u kojoj tvrdi da neće još dugo biti u blizini”, napisao je.

“Krajnja desnica nema ništa ako ne kompleks progona, tako da sve ove slučajeve koriste kao nešto oko čega se mogu ujediniti”, žalio se novinar.

Ovo viđenje i podrugljiv stav su ozbiljno opasni. Velika Britanija steže obruč oko slobode izražavanja u Orwellovskoj maniri. U utorak, britanski sud je proglasio Count Dankulu, YouTubera, krivim zbog “grube uvredljivosti” na temelju šale. Sad se suočava sa zatvorskom kaznom.

Samo zato što se Poulter ne slaže s govorom koji se trenutno kažnjava, što će se desiti ako se jednog dana okrene ploča i govor s kojim se on slaže postane metom napada? To je cijeli problem cenzuriranja. Takvo plitko razmišljanje ljevice je tragično sveprisutno.

Na kraju, Poulter je ipak u jednoj stvari u pravu: cenzuriranje govora ide samo govorniku u korist:

Britanska država je možda zabranila ulazak Sellnera, Pettibone i Souther u Veliku Britaniju, misleći da će se međudruštvene tenzije smanjiti. No, taj potez im se obio u glavu: zahvaljujući internetu, niti jedan od njih troje ne mora biti u državi kako bi utjecao na naše društvo. Koalicija Robinson-UKIP-FLA-GI bi se vjerojatno svejedno stvorila, ali vladina zabrana je očito samo ubrzala proces.