Bernie Sanders objavio plan koji će svakom Amerikancu zajamčiti posao

Emily Zanotti

Screenshot: YouTube/MSNBC

Bernie Sanders je rano započeo svoju kampanju za predsjedničke izbore 2020., najavljujući u ponedjeljak kako planira otkriti čitav niz obećanja koja ne može ispuniti, uključujući masovni plan širenja vlade koji uključuje zajamčeni posao za svakog Amerikanca.

Sanders i njegovo osoblje nisu mogli reći je li plan završen ili je još uvijek u izradi, potencijalno iz razloga što je toliko nerealan.

No, prema Fox News, Sanders ima nacrt koji “poziva vladu na financiranje stotine projekata u kategorijama poput infrastrukture, obrazovanja i okoliša”. Amerikanci koji žele raditi naporan posao izgradnje cesta i mostova, učiti djecu i čistiti nasipe na glavnim autocestama će ili dobiti posao na jednom od tih projekata – uključujući kompletno pokriveno zdravstveno osiguranje i plaću od 15 dolara po satu – ili će dobiti obuku za posao.

Ono što je čudno je da plan uključuje i podjelu zemlje na 12 odvojenih “četvrti” unutar Sjedinjenih Država, svaki sa specijaliziranom industrijskom granom, koje bi razvile servisne projekte i značajne planove za izgradnju infrastrukture, koje bi zatim proslijedile na odobrenje Odjelu za rad.

Sanders i njegovo osoblje, začudo, nisu primjetili da je njihov nacrt programa za “zajamčeni posao” direktno izvučen iz distopijskih romana “Igre gladi” .

Vjerojatnije je da je Sandersov tim dobio ideju iz ranih ekonomskih planova Sovjetskog Saveza, koji je podijelio Rusiju i okolne nacije u 11 zasebnih “gospodarskih okruga”. Kina je napravila sličnu stvar.

Nacrt plana nije sadržavao informacije o tome kako brzo bi Sandersova hipotetska administracija počela razvijati program u kojem bi djeca iz svakog od 12 okruga ubijala jedne druge u svrhu sporta u masivnom godišnjem natjecanju. Također, čini se da ne uključuje informaciju kako Sanders i njegov tim planira borbu protiv distorzijskog učinka koji bi “zajamčeni poslovi” imali na američku ekonomiju, ali Bernie Sanders ionako nikada nije bio osoba koja bi se zamarala s detaljima.

Kako ne bi bio jedini, kolege demokrati koji također ciljaju na potencijalnu kandidaturu 2020., senatorica Kirsten Gillibrand i senator Cory Booker, također su dali izjave u kojima favoriziraju zajamčena radna mjesta. Gillibrand, nesvjesna načina kako djeluju korporativna ulaganja, tweetala je prošli tjedan da podržava preusmjeravanje novca koji se koristi za “financiranje” poreznih olakšica za korporacije, na financiranje takvih programa za zajamčena radna mjesta. Booker želi da se Ministarstvo rada proširi, kako bi omogućili individualne poslove i obuku za posao u 15 različitih područja.

Ni Booker ni Gillibrand nisu predložili Igre gladi. Još.