Merkelina koalicija u opasnosti, ministar unutarnjih poslova prijeti ostavkom zbog imigracije

Hank Berrien

Screenshot: YouTube/faz

U ponedjeljak, njemačka kancelarka Angela Merkel, čija je meka pozicija o imigraciji u njezinu zemlju doživjela oštre kritike, primila je loše vijesti: ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, koji je proveo više od 10 sati razgovarajući s čelnicima stranke, signalizirao je da bi mogao dati ostavku jer plan Europske unije o ograničavanju imigracije nije bio dovoljno jak.

Seehofer je rekao da će u ponedjeljak još jedanput razgovarati s Merkel kako bi vidio da li mogu izgladiti nesporazume. Ako ne i on podnese ostavku, to bi pokrenulo Kršćansku socijalnu uniju na povlačenje iz Merkeline koalicije i na taj način ona više neće imati većinu u parlamentu što bi ubrzalo nove izbore.

Wall Street Journal izvještava: “Gospodin Seehofer dao je gospođi Merkel ultimatum prije dva tjedna: Pronađite europski sporazum koji će zaustaviti ulazak migranata sa zahtjevima za azil u drugim EU zemljama u Njemačku ili će narediti policiji da preusmjerava takve migrante na granici. Gospođa Merkel je signalizirala da će takav pokušaj, kojem se protivi, okarakterizirati kao neposlušnost. Njezina Kršćanska demokratska unija, poduprla je njezinu poziciju o migraciji kasno u nedjelju.”

Merkelina stranka, Krščanska demokratska unije (CDU), i Seehoferova Kršćanska socijalna unija (CSU), zajedno su u vladi još od završetka Drugog svjetskog rata.

Ranije u ponedjeljak, Merkel je izjavila njemačkoj javnoj televiziji ZDF: “Europa je spora i mi nismo tamo gdje želimo biti, tako da imamo još puno posla… za rješavanje problema. Ali ja se slažem da Europu držimo skupa.”

Merkel je njemačka kancelarka već 12 godina; ima još tri godine u ovom mandatu. Kao što je AFP izvijestio: “Kako bi politički preživjela, Merkel bi mogla pokušati s manjinskom vladom, tražiti novog koalicijskog partnera kod stranke Zelenih ili pro-poslovnih Slobodnih demokrata, ili orkestrirati glasovanje o nepovjerenju u parlamentu kako bi pokrenula nove izbore”.

Ove godine, Merkel je popustila zahtjevima CSU, ograničavajući ulazak iz humanitarnih razloga na 200.000 ljudi godišnje. Pozicija CSU-a je da Njemačka treba uskratiti ulazak migranata koji su već podnijeli zahtjeve za azilom u drugim zemljama EU prije migracije u Njemačku.

New York Times citirao je Andrea Römmelea iz Hertie škole za vladavinu u Berlinu, koji je izjavio: “Merkel je sinonim za liberalni svjetski poredak. Ona je bila autoritet u zemlji i inozemstvu, ali to je sada prošlost. Ako neće sada pasti, pasti će nakon slijedeće krize.”