Evo kako spriječiti da vaš tinejdžer postane radikalni ljevičar

Armando Simón

Prije nekoliko mjeseci, doživio sam ono što moj prijatelj i mnogi drugi libertarijanci i konzervativni roditelji kažu da su doživjeli: moji su tinejdžeri počeli prosipati ljevičarske otrcane fraze. Budući da smo po prirodi ratoborni i sarkastični (pošto su svi Kubanci rođeni s oštrim jezikom), svi smo završili ljutiti i frustrirani.

Nakon što sam kasnije o svemu na miru razmislio, shvatio sam da nisam postigao ništa. Stoga sam pokušao drugačijim pristupom. Na moje potpuno iznenađenje, dogodio se okret od 180 stupnjeva u pogledima mojih tinejdžera.

Sada bih volio podijeliti taktiku koju sam koristio i dati sljedeći savjet onima koji su na izmaku strpljenja.

Prvo, shvatite da je tinejdžersko suprotstavljanje mišljenju svojih roditelja tradicionalno, što je tisućama godina dovodilo do razdora među obiteljima. Dakle, ne budite ljuti ili sarkastični. Reagiranje ljutnjom ili sarkazmom samo će rezultirati očvršćivanjem njihovih stajališta umjesto da postanu fluidna i promjenjiva.

Započnite odabirom članaka, poput ovog, ovog, ovog ili ovog — ali ne sve odjednom! — i pitajte ih za mišljenje.

Činjenica da tražite i poštujete njihovo mišljenje je već polovica dobivene bitke.

Ako se tinejdžerski glas protivi nečemu s čim se slažete, jednostavno izjavite: “To je zanimljiv pogled, ali ne misliš li da…”.

Nemojte forsirati! Čak i ako zadrže isto stajalište, otkinuli ste jedan komadić. Za nekoliko dana, ponovite postupak s jednim ili više članaka.

Nazivajući ih magarcima — nije dobra ideja.

Oni poštuju objektivno istraživanje i činjenice mnogo više od samih mišljenja, tako da prezentirate neovisne studije koje će dokazati da su novinari pristrani, da liberalni koledži, pa čak i njihovo osoblje, diskriminiraju protiv konzervativaca, da liberali ponekad diskriminiraju protiv azijskih Amerikanaca i da postoje urođene psihološke i fizičke razlike među spolovima.

Ako su tinejdžeri sveučilišne dobi, članci novinara iste dobi s pojedinostima o cenzuriranju, indoktrinaciji i totalitarnim ludilima na sveučilištima će ih zasigurno zanimati.

Svako malo, zamolite ih da pogledaju film s vama, poput Smrt Staljina, Prvo su ubili mog oca ili Ninotchku. Pitajte ih za mišljenje. Nedostatak ove taktike je da ćete, gotovo sigurno, zauzvrat morati gledati nekakav blesavi tinejdžerski film. (Nemojte biti previše kritični.)

Ako ste jedan od onih rijetkih konzervativaca koji još uvijek čita knjige, recite svom djetetu da biste htjeli pročitati Arhipelag Gulag, Tko je ukrao feminizam? ili Holivudski izdajice, ali da biste željeli da ih oni najprije pročitaju kako bi mogli reći jesu li dobre. Možeš li ih ti prvo pročitati? (Očito ćete ih vi također morati pročitati.)

Što se tiče predsjednika Donalda Trumpa, budući da ima toliko propagande usmjerene protiv njega, priznajte njegove mane. Da, naravno da je on pojedinac s mnogim manama. On je bombastičan, vulgaran, ulični borac i seksist — nakon svega, on je Njujorčanin. Ali vrlo je važno da ne vežemo glasnika s porukom, jer ne možemo zanijekati da je smanjio poreze, ekonomija je u naletu, ilegalni ulasci u zemlju su smanjeni, a broj terorističkih napada muslimana je na dnu. Osim toga, liberali vole Billa Clintona — a on je serijski silovatelj! On je Harvey Weinstein politike.

Važno: Smijte se Trumpu. Smijte se samom sebi. (Ja sam kupio svom sinu kartu koja navodi da će Trump izgraditi zid oko njegove rođendanske torte.)

Mnogi tinejdžeri praktički žive na YouTube-u. To je kornokupija materijala širokog raspona koju možete koristiti. Možda možete započeti s videozapisima koji ismijavaju radikalnu ljevicu — od zabavnih do urnebesno smiješnih.

Postoje videozapisi koji će ljevičarima biti vrlo neugodni. Neki od njih sadrže Hispance i Afro-Amerikance koji drže konzervativna stajališta. Ili pogledajte ovaj koji sadrži dvije istaknute feministice.

Isto tako, postoje mnogi drugi informativni videozapisi. PragerU i Jordan Peterson su ogromni resursi različitih tema. Oni koji demonstriraju zastrašivanje i cenzuru na sveučilišnim kampusima. Postoje naravno i druge teme, poput podvala rasizma, ilegalnog glasanja, zločina ilegalnih imigranata ili mislimana, indoktrinacije stripova itd.

Očito, naveo sam previše izvora. Ne morate koristite sve — ili čak bilo koji od njih. Prilagodite njihovo upotrebljavanje svojoj interakciji s tinejdžerom. Bila bi pogreška da ga/ju preplavimo informacijama.

No, namjera je: Učinite to prije nego što je prekasno.