‘Lezbijske aktivistice’ zaustavile London Pride paradu kako bi protestirale protiv transrodnih osoba

Emily Zanotti

Screenshot/TIME

U bizarnoj sceni u subotu, skupina “lezbijskih aktivistica” poremetila je i zaustavila London Pride paradu u onome što su nazvale protestom protiv uključivanja transrodnih osoba u događaj.

“Grupa od osam žena banula je na paradnu rutu”, izvijestio je Gay Star News, i razvila je transparente na kojima je pisalo “Transaktivizam briše lezbijke” i “Lezbijka = ženski homoseksualac”.

Lokalni mediji izvijestili su da su prosvjednice zaustavile paradu na kojih deset minuta i dok su ih uklanjali moglo se čuti kako jedna vrišti: “Čovjek koji kaže da je lezbijka je silovatelj” — očito upućivanje na muško-ženske transrodne osobe.

Druge aktivistice iz skupina koje se zovu Get The L Out, Object,e Mayday 4 Women, Critical Sisters i Lesbian Rights Alliance, dijelile su pamflete na paradnoj ruti, također tvrdeći da je prošireni doseg Pride događaja ostavio lezbijke marginaliziranima i prinudio ih da vjeruju kako su njihove seksualne sklonosti odvratne. Na jednom letku je pisalo: “Trans pokret je… prisiljava lezbijke na seks s muškarcima. Mi čvrsto osuđujemo ovaj bezobziran oblik anti-lezbijanizma prerušenog u napredak.”

Druga je aktivistica rekla novinarima: “Transrodnost je terapija konverzijom. Terapija konverzijom je pogrešna.”

Nastavila je: “Samo žene mogu biti lezbijke. Muškarac koji je imao operaciju nikad ne može biti lezbijka.”

Incident je najnoviji u nizu sukoba između aktivista koji zahtijevaju da svi spolovi, rodovi i seksualne sklonosti budu uključeni pod LGBTQIA+ zastavu i onih koji kažu da su ostavljeni marginaliziranima premještanjem prioriteta skupine za gay prava. Lezbijske aktivistice koje su poremetile paradu rekle su da su se osjetile zapostavljene na Pride događajima ove godine, nakon što su napomenule organizatorima da lezbijke preferiraju seks samo sa biolopkim ženama, a ne s transrodnim muškarcima koji se možda oblače i žive kao žene, ali nisu završili operaciju promjene spola.

“Ne želimo bilo kakvu vrstu penisa u našoj spavaćoj sobi”, rekla je aktivistica medijima. “Stvarno sam tužna što to iznova moram tvrditi.”